Tenuta Il Falchetto

Tenuta Il Falchetto

Forno-familien har en lang historie i Santo Stefano Belbo, de er dokumenteret i området så tidligt som i midten af 1600-tallet. I dag kan man stadig se kort, der viser Fornos gård – også kendt som “Il Falchetto”. Det er en familie af vindyrkere og vinmagere, og de har produceret gennem nu 4 generationer. Pietro Forno begyndte at producere Moscato i 1940, og i 1980 renoverede Forno’erne deres vineri og tog nye vinproduktions-remedier i brug, samtidig med at de integrerede dem i deres  syn på traditionelle kvaliteter og tilegnet viden.

I 2000 tillagde Il Falchetto sig yderligere anseelse ved købet af Bricco Paradiso og Pian Scorrone ejendommene i Agliano Terme, der er betragtet som hjertet af det historiske Barbera d’Asti produktionsområde. I dag inkluderer Il Falchetto også 2 ejendomme i Langhe-regionen og 3 i Monferrato-bjergene, så man i alt råder over 24,5 ha. Herfra produceres der adskillige forskellige vine, der tydeligt afspejler deres oprindelsessted.

Druesammensætningen i husets marker er: 50% Moscato – 30% Barbera og 20% andre druer, bl.a. Dolcetto, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot og Pinot Nero.

Opbindingsmetoden er for alle druers vedkommendelav Guyot.

Der høstes udelukkende med håndkraft.

Hver del af arbejdet overvåges af familien selv – lige fra beskæringen om vinteren til udtyndingen af drueklaserne om sommeren, og stort set alt arbejde udføres manuelt for at bevare kontrollen over både kvantitet og kvalitet af druerne fra hver enkelt vinstok. Det sikrer også høst på det rigtige tidspunkt og en ensartet modenhed, hvilket igen giver rigere aroma og bedre farve.

Il Falchettos filosofi er udelukkende at producere top-kvalitets vine og at garantere deres kunder, at de i hver enkelt flaske finder det bedst mulige udtryk for netop den drue fra en specifik vinmark.

Druesammensætning: 100% Chardonnay.

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin kommer fra marker i Santo Stefano Belbo, nærmere betegnet Robini-zonen. Eksponeringen er øst/sydøst, og jordbunden er sandig og kalkholdig. Vinstokkenes alder er ca. 18 år, og udbyttet begrænses til 70 hl/ha.

Vinifikation: Druerne høstes manuelt, normalt i starten af september. Efter presningen gæres mosten ved kontrolleret temperatur på 16 – 18 grader i ca. 25 dage i ståltank. Efter gæringen lagres vinen ca. 4 måneder ”sur lie” (på gærresterne) i ståltank, inden den flaskes, hvor den lagrer videre nogle måneder, inden den frigives til salg. Normalt alkoholindhold 13%.

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår klart strågylden med grønlige strejf. Duften er frisk, frugtig og blomsteragtig med strejf af grønne æbler, ananas og banan. Smagen bekræfter duften, og der er en pæn længde på eftersmagen. Serveres bedst ved 10 – 12 grader i hvidvinsglas som aperitif eller som ledsager til fiskeretter og retter med lyst kød.

Lagring: Vinen er klar til at blive drukket ved frigivelsen, men kan under de rette betingelser også lagres videre i 2 – 3 år. Denne vin skal ikke dekanteres.

Druesammensætning: 100% Chardonnay.

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin kommer fra mark i Santo Stefano Belbo, nærmere betegnet Robini-zonen. Marken er beliggende i ca. 260 meters højde, og eksponeringen er sydvest. Jordbunden er sandig og kalkholdig. Vinstokkenes alder er ca. 40 år, og udbyttet begrænses til 45 hl/ha.

Vinifikation: Denne vin fremstilles ikke hvert år, kun i år, hvor druekvaliteten skønnes ekstra god. Druerne høstes manuelt, normalt i slutningen af september – senthøstet hvidvin. Efter presning gæres druerne i nye barriques ved en temperatur på 16 – 18 grader i ca. 3 måneder. Vinen lagres efterfølgende i ca. 9 måneder i ståltanke ”sur lie” (sammen med gærresterne fra gæringen), og endeligt lagres vinen ca. 6 måneder i flaske, inden den frigives til salg.

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår gylden med grønlige strejf. Duften er fyldig og har mindelser om modne, gule frugter. Smagen er kompleks og frugtig med lang eftersmag. Vinen serveres bedst ved ca. 12 – 14 grader, gerne i store glas, enten som et glas uden noget til, eller som ledsager til f.eks. fyldige fiskeretter eller ost.

Lagring: Vinen kan drikkes ved frigivelsen, men kan også under de rette betingelser lagres videre i 8 – 10 år. Denne vin behøver ikke at blive dekanteret, men man vil opdage, at den udvikler sig i glasset.

Druesammensætning: 100% Arneis.

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin kommer fra mark i Priocca i Val del Prete-zonen. Marken er beliggende i ca. 260 meters højde, og eksponeringen er sydvest. Jordbunden er sandig og kalkholdig. Vinstokkene er ca. 15 år, og udbyttet begrænses til 70 hl/ha.

Vinifikation: Druerne høstes manuelt, normalt i starten af september. Efter presningen gæres mosten ved kontrolleret temperatur på 16 – 18 grader i ca. 25 dage i ståltank. Efter gæringen lagres vinen ca. 4 måneder ”sur lie” (på gærrester i ståltanken), inden den tappes på flaske, hvor den lagres videre nogle måneder, inden den frigives til salg. Normalt alkoholindhold 13%.

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår klart grøngylden. Duften er intens mineralsk og frugtig. Smagen er frisk og fyldig med lang eftersmag og behageligt afbalanceret syre. Serveres bedst ved ca. 10 – 12 grader i hvidvinsglas som ledsager til f.eks. forretter og retter med fisk.

Lagring: Vinen er klar til at blive drukket ved frigivelsen, men kan under de rette betingelser godt lagres videre i 2 – 3 år. Denne vin behøver ingen dekantering.

Druesammensætning: 100% Barbera.

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin kommer fra mark i Agliano Terma, nærmere betegnet Scorrone-zonen. Marken er beliggende i ca. 360 meters højde, og eksponeringen er syd/sydøst. Jorden er kalkoldigt ler, og vinstokkenes alder er ca. 25 år. Udbyttet begrænses til ca. 50 hl/ha.

Vinifikation: Druerne høstes manuelt, normalt i starten af oktober. Efter presningen gæres der ved en kontrolleret temperatur på ca. 26 – 28 grader i ca. 25 dage i ståltank. Efter gæringen lagres vinen i ca. 8 måneder i ståltank efterfulgt af nogle måneder på flaske, inden den frigives til salg. Normalt alkoholindhold ca. 14%.

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår mørkt rubinrød i farven. Duften giver mindelser om mørk frugt og er samtidig frisk og fyldig. Smagen bekræfter duftindtrykkene, og er samtidig blød og fyldig. En vin med god struktur og balance. Serveres bedst ved 16 – 18 grader i store glas som ledsager til f.eks. forretter og lettere retter med pålæg og ost.

Lagring: Kan udmærket drikkes ved frigivelsen, men kan også under de rette betingelser lagres i yderligere 5 – 6 år. Må meget gerne gives lidt luft i sine unge år.

Druesammensætning: 100% Barbera.

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin kommer fra en mark beliggende i Agliano Terme, nærmere betegnet i ”Scorrone”-zonen. Marken er beliggende i ca. 340 meters højde, og eksponeringen er øst/sydøst. Jorden er primært kalkholdigt ler. Vinstokkenes alder er ca. 25 år, og udbyttet begrænses til ca. 45 hl/ha. 

Vinifikation: Druerne høstes manuelt, normalt i begyndelsen af oktober. Efter afstilkning presses druerne, og gæres derefter ved en kontrolleret temperatur på 26 – 28 grader i ståltank i ca. 25 dage. Efter gæring lagres vinen i ca. 1 år i franske og slovenske egefade på 3.000 liter, og der afsluttes med flaskelagring i ca. 6 måneder, inden vinen frigives til salg. Normalt alkoholindhold ca. 14,5%.

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår intens rubinrød. Duften er frugtig med mindelser om solbær og vilde kirsebær. Smagen er behagelig og ”omsluttende” med minerale strejf i den lange eftersmag. En vin med rigtig god struktur. Vinen serveres bedst ved 16 – 18 grader i store glas som ledsager til stegt kød og modne oste.

Lagring: Vinen kan drikkes ved frigivelsen, men vil under de rette betingelser kunne gemmes uden problemer i 8 – 10 år. Vinen har rigtig godt af dekantering i sine unge år.

Druesammensætning: 100% Barbera.

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin kommer fra mark i Agliano Terme, nærmere betegnet ”Crena”-zonen. Marken er beliggende i ca. 360 meters højde, og eksponeringen er sydøst/sydvest. Jorden er primært kalkholdigt ler. Vinstokkenes alder er ca. 25 år, og høstudbyttet begrænses til 35 hl/ha.

Vinifikation: Vinen fremstilles ikke i alle år – kun i de år, hvor druekvaliteten skønnes at være rigtig god. Der høstes manuelt, normalt i starten af oktober. Efter presning gæres mosten ved kontrolleret temperatur 26- 28 grader i ca. 25 dage. Efter gæringen lagres vinen i ca. 14 måneder i små franske egefade, heraf ca. 30% nye. Vinen filtreres ikke, inden den tappes på flaske, og der afsluttes med ca. 6 måneder i flaske, inden vinen frigives til salg. Normalt alkoholindhold 14,5%.

Vinbeskrivelse: Vinen er næsten uigennemsigtigt rubinrød. Duften giver mindelser om kirsebær, solbær og hindbær – samt mint, krydderier og kaffe. Smagen er fyldig og ”bred” med meget lang eftersmag, der bekræfter duftindtrykkene. Vinen serveres bedst ved 16 – 18 grader i store glas som ledsager til f.eks. vildt og modne oste.

Lagring: Vinen kan drikkes ved frigivelsen, men kan under de rette betingelser også lagres i op til ca. 8 – 10 år. Må meget gerne dekanteres i god tid inden brug i sine unge år.

Druesammensætning: 100% Barbera.

Dyrkningsfakta: Kommer fra mark i Alba i ca. 320 meters højde over havet. Marken vender mod syd/sydvest, og jordbunden er sandig og kalkholdig. Vinstokkenes alder er ca. 20 år, og udbyttet begrænses til ca. 45 hl/ha.

Vinifikation: Der høstes normalt i starten af oktober. Efter afstilkning presses druerne, hvorefter de gæres ved kontrolleret temperatur på 26 – 28 grader celcius i ståltank. Gæring og maceration varer normalt ca. 25 dage. Efter gæringen lagres vinen i ca. 1 år i franske og slovenske egefade på ca. 3.000 liter, og der afsluttes med flaskelagring i ca. 6 måneder, inden vinen frigives til salg. Normalt alkoholindhold ca. 14,5%.

Vinbeskrivelse: Vinen er næsten uigennemsigtigt rubinrød. Både duft og smag har struktur og elegance, og vinen er frugtig og ekstraordinært blød. Vinen serveres bedst ved 16 – 18 grader i store glas. Den er en glimrende ledsager til mørkt kød og oste.

Lagring: Vinen kan udmærket drikkes ved frigivelsen, men vinder i løbet af 1 – 2 år, og den kan under de rette betingelser udmærket lagres i op til 8 – 10 år. Vinen har rigtig godt af dekantering i sine unge år.

Druesammensætning: 100% Barbera.

Dyrkningsfakta

Vinifikation: Normalt alkoholindhold 14,5%.

Vinbeskrivelse

Lagring

Druesammensætning: 100% Brachetto.

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin kommer fra mark i Ricaldone i Alessandria-provinsen.  Marken er beliggende i ca. 310 meters højde, og eksponeringen er sydøst. Jorden er sandig og kalkholdig. Vinstokkenes alder er ca. 20 år, og udbyttet begrænses til 40 hl/ha.

Vinifikation: Der høstes manuelt, normalt midt i september. Efter presningen gæres mosten ved kontrolleret temperatur på 15 – 16 grader i ståltank i ca. 7 dage. Gæringen stoppes, når alkoholprocenten er på ca. 6, hvorefter vinen flaskes.

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår rubinrød. Duften giver mindelser om friskplukkede hindbær, og smagen er sødlig, frugtig og meget behagelig. Serveres bedst ved ca. 6 – 8 grader i f.eks. champagne- eller hvidvinsglas som ledsager til lettere desserter, frugtkager og frugtsalat – eller som et ”glas i utide” uden noget til.

Lagring: Vinen er klar til at blive drukket ved frigivelsen, og vinder ikke ved yderligere lagring. Den kan dog udmærket lagres i 2 – 3 år under de rette betingelser. Denne vin skal ikke dekanteres.

Druesammensætning: 100% Moscato.

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin kommer fra marker i Santo Stefano Belbo, nærmere betegnet Ciombi-zonen. Markerne er beliggende i ca. 330 meters højde, og eksponeringen er øst og sydvest. Jordbunden er sandig og kalkholdig. Vinstokkenes alder er ca. 25 år, og udbyttet begrænses til ca. 65 hl/ha.

Vinifikation: Druerne høstes manuelt, normalt i midten af september. Efter presningen gæres mosten ved kontrolleret temperatur på 15 – 16 grader i ca. 7 dage. Gæringen stoppes, når alkoholprocenten er ca. 5,5, hvorefter vinen flaskes. Vinen frigives til salg efter nogle få måneder på flaske.

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår klar og lys i farven med ”perler” og let skum. Duften giver mindelser om friske blomster. Smagen er sødlig, fyldig, frugtig og behagelig med afbalanceret syre i eftersmagen. Serveres bedst ved 6 – 8 grader i champagne- eller hvidvinsglas enten som et glas uden noget til; som velkomstdrink – eller som ledsager til ikke for kraftige desserter, frisk frugt og tørkager.

Lagring: Vinen er klar til at blive drukket ved frigivelsen, og vinder ikke ved lagring. Den kan dog under de rette betingelser udmærket lagres i 2 – 3 år. Denne vin skal ikke dekanteres.

Druesammensætning: 60% Chardonnay, 40% Pinot Noir.

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin kommer fra marker i Santo Stefano Belbo og Calosso. Markerne er beliggende i ca. 310 meters højde, og eksponeringen er øst. Jordbunden er sandig og kalkholdig. Vinstokkenes alder er ca. 15 år, og udbyttet begrænses til ca. 70 hl/ha.

Vinifikation: Druerne høstes manuelt, normalt i starten af september. Efter presning fjernes skindet, sålede at det kun er druesaften, der gæres ved kontrolleret temperatur på  16 – 18 grader i ståltank i ca. 25 dage. Vinen lagres derefter i flaske i ca. 40 måneder med gærrester, og gennemgår dermed også andengæringen i flasken (den traditionelle metode for fremstilling af top-klasse mousserende vin). Afslutningsvis rejses flaskerne langsomt op, så de til sidst står lodret, hvorefter flaskehalsen lynfryses og gærrester fjernes, inden flasken efterfyldes med vin af samme slags. Normalt alkoholindhold ca. 12,5%.

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår klar gylden i farven.  Duften er intens og frugtig med strejf af blomster og brødkrumme. Smagen er frisk, frugtig og intens med god eftersmag. Serveres bedst ved 10 – 12 grader i champagneglas som velkomstglas, eller som ledsager til f.eks. appetizers; fiskeretter og retter med lyst kød – men som med champagne er det en vin, der faktisk kan ledsage alle retter i måltidet.

Lagring: Vinen er klar til at blive drukket ved frigivelsen, men kan under de rette betingelser godt lagres videre i 3 – 4 år. Denne vin skal ikke dekanteres.

Druesammensætning: 100% Dolcetto.

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin kommer fra marker i Alba og Santo Stefano Belbo. Markerne er beliggende i ca. 360 meters højde, og eksponeringen er syd/sydøst. Jordbunden er sandig og kalkholdig. Vinstokkenes alder er ca. 20 år, og udbyttet begrænses til 50 hl/ha.

Vinifikation: Druerne høstes manuelt, normalt i midten af september. Efter presningen gæres mosten ved kontrolleret temperatur på 26 – 28 grader i ca. 25 dage i ståltank. Efter gæringen lagres vinen ca. 4 måneder i 3.000-liters egefade, efterfulgt af nogle måneder i flaske, inden den frigives til salg. Normalt alkoholindhold 13,5%.

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår mørkt rubinrød. Duften er intens og elegant med strejf moden frugt og lidt balsamiske hints. Smagen er frugtig og frisk med lang eftersmag med strejf af mandel. Vinen serveres bedst ved 16 – 18 grader i store glas til f.eks. forretter eller ikke for tunge hovedretter. 

Lagring: Vinen kan drikkes ved frigivelsen, men kan også under de rette betingelser lagres videre i op til 4 – 5 år. Vinen behøver ikke at blive dekanteret, men i de unge år har den godt af det, og hvis man ikke dekanterer, vil man opleve, at vinen udvikler sig i glasset.

Druesammensætning: Blanding af Merlot og Barbera.

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin kommer fra marker i Agliano Terme, nærmere betegnet Crena-zonen. Markerne er beliggende i ca. 320 meters højde, og eksponeringen er syd/sydvest. Jordbunden er kalkholdigt ler. Vinstokkenes alder er ca. 15 år, og udbyttet begrænses til 40 hl/ha.

Vinifikation: Druerne høstes manuelt, normalt i starten af oktober. Efter presningen gæres mosten ved en kontrolleret temperatur på 26 – 28 grader i ca. 25 dage i ståltank. Efter gæring lagres halvdelen af vinen ca. 1 år i små franske egefade, mens den anden halvdel lagres i store slovenske egefade. Efter endt fadlagring blandes vinen i ståltank, hvor den stabiliseres og flaskes afsluttende med nogle måneder på flaske, inden vinen frigives til salg. Normalt alkoholindhold 14,5%.

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår dybt rubinrød. Duften er intens med røde frugter som solbær og hindbær. Smagen bekræfter dette, og er fyldig og vedvarende med en flot struktur og bløde tanniner. Serveres bedst ved 16 – 18 grader i store glas til f.eks. vildt og modne oste.

Lagring: Vinen kan drikkes ved frigivelsen, men vinder klart ved at blive gemt 1 – 2 år, og kan under de rette betingelser også lagres videre i op til 10 – 15 år. Denne vin har rigtig godt af at blive dekanteret i sine unge år.

Druesammensætning: 100% Moscato.

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin kommer fra marker i Calosso, Santo Stefano Belbo og Castiglione Tinella. Markerne er beliggende i ca. 320 meters højde, og eksponeringen er sydøst og sydvest. Jordbunden er sandig og kalkholdig. Vinstokkenes alder er ca. 35 år, og udbyttet begrænses til ca. 65 hl/ha.

Vinifikation: Druerne høstes manuelt, normalt i midten af september. Efter presningen gæres mosten ved kontrolleret temperatur på 15 – 16 grader i ca. 7 dage i ståltank. Gæringen stoppes, når alkoholprocenten er ca. 5,5, hvorefter vinen flaskes og lagres nogle måneder, inden den frigives til salg.

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår klar og gylden med ”perlen” og let skum. Duften er intens og aromatisk med mindelser om både blomster og modne frugter. Smagen er dejligt sødlig, rig og cremet med fin længde og behagelig syre-/sødmebalance. Serveres bedst ved 6 – 8 grader i champagne- eller hvidvinsglas enten som velkomst; som et glas uden noget til, eller som ledsager til gærkager, frugtsalater, ikke for tunge desserter – eller til ikke for stærke oste.

Lagring: Vinen er klar til at blive drukket, når den frigives, og vinder ikke ved lagring. Den kan dog under de rette betingelser udmærket lagres videre i 2 – 3 år. Denne vin skal ikke dekanteres.

Druesammensætning

Dyrkningsfakta

Vinifikation

Vinbeskrivelse

Lagring

Druesammensætning: 100% Nebbiolo.

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin kommer fra marker i Alba, nærmere betegnet Borghini-zonen. Markerne er beliggende i ca. 310 meters højde, og eksponeringen er syd/sydvest. Jordbunden er sandig og kalkholdig. Vinstokkenes alder er ca. 25 år, og udbyttet begrænses til 45 hl/ha.

Vinifikation: Der høstes manuelt, normalt i midten af oktober. Efter presningen gæres mosten ved kontrolleret temperatur på 26 – 28 grader i ca. 25 dage i ståltank. Efter gæringen lagres vinen ca. 1 år i 3.000-liters franske og slovenske egefade, afsluttende med nogle måneders flaskelagring, inden vinen frigives til salg. Normalt alkoholindhold 13,5%.

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår dybt rubinrød i farven. Duften giver straks mindelser om blommer og surkirsebær. Smagen er rig og elegant med let sødme til at afbalancere de bløde tanniner, og helhedsindtrykket er en fyldig, velstruktureret vin i god balance. Vinen serveres bedst ved 16 – 18 grader i store glas som ledsager til fyldige kødretter – gerne vildt – eller til ikke for stærke oste.

Lagring: Vinen er klar til at blive drukket ved frigivelsen, men vinder ved yderligere 1 – 2 års lagring, og kan under de rette betingelser udmærket lagres videre i  10 – 15 år. Vinen må meget gerne dekanteres i sine unge år.

Druesammensætning: 100% Pinot Noir.

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin kommer fra marker i Agliano Terme og Calosso. Markerne er beliggende i ca. 340 meters højde, og eksponeringen er øst. Jordbunden er kalkholdigt ler. Vinstokkenes alder er ca. 25 år, og udbyttet begrænses til 35 hl/ha.

Vinifikation: Der høstes manuelt, normalt i starten af september. Inden presning gennemgår druerne cryomaceration ved 4 grader i 2 dage. Efter presning gæres mosten ved kontrolleret temperatur på 24 – 26 grader i ca. 25 dage i ståltank. Efter gæringen lagres vinen ca. 1 år i små franske egefade, der har været brugt én gang før. Afslutningsvis lagres vinen 6 måneder i flaske, inden den frigives til salg. Normalt alkoholindhold 14%.

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår klar og granatrød i farven. Duften giver mindelser om blommer og kirsebær. Smagen er fyldig og harmonisk med ekstraordinær elegance akkompagneret af bløde tanniner. Vinen serveres bedst ved 16 – 18 grader i store glas til f.eks. retter med vildt og mellemkraftige oste.

Lagring: Vinen kan drikkes ved frigivelsen, men kan også under de rette betingelser lagres i op til 8 – 10 år. Må meget gerne dekanteres i sine unge år.

Scroll til toppen