Le Morette

Landet omkring Gardasøen har altid været et vinproduktionsområde, særligt for Lugana-vine, og dette område er placeringen for vineriet “Le Morette”, der drives af Valerio Zenato og hans sønner, Fabio og Paola med passion, en modern tilgang til tingene og respekt for omgivelserne og traditionerne.

Ejendommen ligger langs med den sydlige bred af Gardasøen i hjertet af Lugana ved Peschiera del Garda mellem Sirmione og Laghetto del Frassino. Kommunerne, hvor der må fremstilles Lugana-vine er Peschiera del Garda, Sirmione, Desenzano, Pozzolengo og en del af Lonato. Terrænet i dette område skyldes gletcher-aflejringer af blandt andet kompakt ler.

Det specielle hjørne af området, hvor Le Morette ligger, tilbyder det perfekte mikroklima til at give vin og oliventræer optimal kvalitet. Den tunge lerjord med højt mineralsk indhold, giver – sammen med den vejrmæssige indflydelse fra Gardasøen – mulighed for produktion af kvalitetsvine, der udtrykker det bedst mulige af druen Trebbiano di Lugana. Firmaets vinmarker ligger for en dels vedkommende næsten på grænsen af det mulige m.h.t. dyrkning, bl.a. på grund af de manglende vandreserver. Ikke desto mindre giver dette lokale ”territoriale cru” hvidvine med god struktur og unik mineralitet.

Lugana DOC-vinene fra Le Morette er anset som nogle af de mest autentiske fra Lugana, fordi de med deres markante mineralitet og struktur viser det tætte bånd mellem drue, territorie og traditioner.

Dette område er rig på den jord, i hvilken den oprindelige drue, Trebbiano di Lugana, også kendt som Turbiana, finder alt den behøver for at udvise sit maksimale potentiale, og hvorfra Le Morette fremstiller deres top-Lugana DOC “Benedictus” af udvalgte Turbiana-druer. Huset fremstiller også Bardolino Classico og Chiaretto (rosé) samt en række fyldige rødvine.

Le Morette er et familieejet og –drevet firma bestående af 3 generationer af vinmagere, der har akkumuleret viden og kendskab til Trebbiano di Lugana-vine, hovedvinene fra Lugana. Dertil kommer, at familien gennem mange år har været én af få producenter af stiklinger af vinstokke i Italien. Man poder, passer og plejer de unge vinstokke, inden de distribueres til det italienske marked.

Firmaet har særlig opmærksomhed på de enkelte druers karakteristika, og bidrager til beskyttelsen af landskabet ved at tage så meget hensyn som overhovedet muligt til de omgivende økosystemer. For at understrege det tætte bånd mellem vineri og natur er navnet – og logoet – ”Le Morette” navnet på en beskyttet anderace, der trives i Laghetto di Frassino tæt ved vineriet. En historisk forskning viser, at navnet Le Morette kan føres tilbage til Etruskerne, der var meget vant til denne anderace, og som samtidig var de første rigtige eksperter i vindyrkning.

Le Morettes filosofi er baseret på et solidt bånd mellem vineri og territorie, og der bruges organisk gødning og naturlige medikamenter. Hver produktionsfase, fra vingård over høst til vinifikation, overvåges af familien for at sikre autencitet og naturlig produktion.

le morette logo.png
 

Le Morette Bardolino Classico

Druesammensætning: 65% Corvina, 30% Rondinella og 5% Molinara.

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin kommer fra husets egne marker i det klassiske Bardolino-område. Opbindingsformen er en blanding af enkelt og dobbelt Guyot med en plantetæthed på ca. 3600 vinstokke pr. ha.

Vinifikation: Der høstes manuelt – normalt i slutningen af september. Druerne presses, og gæres derefter i ståltank ved en kontrolleret temperatur på 26 grader med maceration (skindkontakt) i ca. 8 dage for udtrækning af farve, tanniner, smag m.v. Vinen stabiliseres i tank og derefter minimum 2 måneder i flasken, inden den frigives til salg. Normale data: Alkohol 12,5% - Syreindhold 5,7 gr/l – PH værdi 3,35 – tørstofindhold 22,5 gr/l.

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår rubinrød i farven med en behagelig, frugtig og harmonisk duft og en let vinøs bouquet. Smagen er velafbalanceret, tør og let krydret med en let bitter afslutning.

Anvendelse: Serveres ved 14 -16 grader som god ledsager til hele måltidet, hvis ikke hovedretten er for fyldig – men vil også være dejlig til pastaretter og gode pizzaer. Kan også serveres mere afkølet som ledsager til fyldige fiskeretter og retter med lyst kød.

Dekantering: Der er ikke behov for dekantering af denne vin, men man vil opleve, at den udvikler sig i glasset.

Lagring: Vinen er drikkeklar ved frigivelsen, men kan under de rette betingelser lagres videre i 3 – 4 år.

 
le morette bardolino classico chiaretto.png
 

Bardolino Classico Chiaretto DOC

Druesammensætning: Corvina 55%, Rondinella 35%, Molinara 10%.

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin kommer fra husets egne marker i det klassisk Bardolino-område. Opbindingsmåden er Trained Cordon med en plantetæthed på 3.800 vinstokke pr. ha.

Vinifikation: Druerne høstes manuelt i små kasser, normalt i sidste tredjedel af september. Druerne afstilkes og presses, hvorefter saften forbliver i kontakt med skindet for at opnå den rette farve og udtrække tanniner m.v. ved en kontrolleret temperatur på 10 grader i ca. 1 døgn. Derefter fjernes skind m.v., og vinen gærer færdigt i ca. 1 uge i ståltank ved kontrolleret temperatur på 18 grader. Normale data er: Alkohol 12%, Syre 6,3 gr/l, Ph-værdi 3,2, Tørstofindhold 19,5 gr/l.

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår lyserød i farven. Næsen er karakteriseret ved mindelser om gule ferskner, jordbær og violer. Smagen er relativt fyldig og velafbalanceret med mindelser om frugt og en harmonisk, tør eftersmag.

Anvendelse: Vinen serveres bedst ved 13 – 14 grader som ledsager til næsten alle forretter, fiskeretter og retter med lyst kød.

Dekantering: Vinen behøver ingen dekantering.

Lagring: Vinen er drikkeklar ved frigivelsen, men kan under de rette betingelser udmærket lagres 3 – 4 år.

le morette lugana benedictus.jpg
 

Lugana DOC ”Benedictus”

Druesammensætning: 100% Trebbiano di Lugana (Turbiana).

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin kommer udelukkende fra husets egne vinmarker. Opbindingssystemet er dobbelt Guyot med en plantetæthed på 3.500 vinstokke pr. ha., og udbyttet begrænses til 8 tons pr. ha.

Vinifikation: Druerne høstes manuelt i små kasser, normalt i midten af oktober – hvilket er relativt sent, og senere end for Mandolara. Efter varsom presning forbliver skind, kerner m.v. i druesaften 1 døgn, inden det fjernes. Derefter gæres vinen ved kontrolleret temperatur på 16 – 18 grader, en del af mosten gæres i ståltank, en anden del i små træfade. Efter endt gæring blandes vinen, der har gæret i træfade, med vinen, der har gæret i ståltanke, og vinen lagres og stabiliseres i ståltank nogle måneder, inden den flaskes. Vinen flaskelagres mindst 3 måneder, inden den frigives til salg.

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår lyst strågul med gyldne strejf. Næsen er frisk med intense eksotiske frugtnoter og strejf af krydderier som f.eks. vanilje. Smagen er fyldig, frisk, frugtig og lang.

Anvendelse: Vinen serveres bedst ved ca. 12 – 14 grader, gerne i store glas, som ledsager til f.eks. fisk, lyst kød, retter med ris i sauce og også gerne til milde oste.

Dekantering: Vinen behøver ingen dekantering.

Lagring: Vinen er drikkeklar ved frigivelsen, men kan under de rette betingelser udmærket lagres i 6 – 8 år.

 
 

Lugana DOC Brut

Druesammensætning: 100% Trebbiano di Lugana.

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin kommer fra husets egne marker. Udbyttet begrænses til 11 tons/ha. Opbindingssystemet er dobbelt Guyot med en plantetæthed på 3.200 vinstokke pr. ha.

Vinifikation: Der høstes manuelt i små kasser, normal i første tredjedel af september. Straks efter høst bringes druerne til vineriet, hvor de presses varsomt, inden de gæres ved kontrolleret temperatur på 16 grader i ståltank. Andengæringen følger den lange Charmat-metode (gæring i lukket ståltank for at skabe kulsyretryk), og vinen er ”sur lie” (i kontakt med gæret) i ca. 3 måneder i tanken, inden den tappes på flaske, hvor den flaskelagres mindst 3 måneder, inden den frigives til salg. Normale data er: Alkohol 12,5%, Syre 6,6 gr/l, Ph-værdi 3,1, Tørstofindhold 19 gr/l.

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår blegt strågul i farven med pæne bobler. Næsen er elegant, frisk og intens med mindelser om gæret. Smagen er tør, frisk, frugtig og lang.

Anvendelse: Vinen serveres bedst ved 6 – 8 grader i champagneglas enten som aperitif eller som ledsager til appetizers, forretter, fisk, retter med lyst kød – eller som vinen gennem hele måltidet.

Dekantering: Denne vin skal ikke dekanteres.

Lagring: Vinen er drikkeklar, når den frigives, men kan under de rette betingelser lagres 4 – 6 år.

le morette lugana doc riserva.jpg
 

Lugana DOC Riserva

Fremstillet af 100% Turbiana-druer, dyrket og udvalg fra ejendommens egne marker med det højeste ler-indhold. Udbyttet begrænses til ca. 7½ tons/har. Stokkene til denne vin er udvalgt fra moderstokke på over 100 år. Vinen fremstilles kun i særligt gode år og i begrænset antal med nummererede flasker.

Opbindingsformen er dobbelt Guyot med en plantetæthed på ca. 3.500 stokke/ha.

Høsten er manuel, og finder normalt sted i midten af oktober. Druerne presses varsomt, hvorefter gæringen finder sted under anvendelse af naturlig gær i ståltanke ved en kontrolleret temperatur på 18 grader. Vinen befinder sig lang tid “sur lie” – mindst 12 måneder, en lille del af vinen lagres i en kort periode i nye egefade. Efter fadlagringen lagres vinen i flaske i mindst 9 måneder, inden den frigives til salg.

Vinen er kompleks, mineralsk og fyldig – en vin med personlighed og elegance. Serveres bedst ved 8 – 10 grader som ledsager til fyldige fiskeretter eller retter med lyst kød.

 
 

Lugana DOC ”Mandolara”

Druesammensætning: 100% Trebbiano di Lugana (Turbiana).

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin kommer udelukkende fra husets vinmark ”La Mandolara”, hvor der høstes 10 tons druer pr. ha. Opbindingsmåden er dobbelt Guyot med en plantetæthed på 3.500 vinstokke pr. ha.

Vinifikation: Druerne høstes manuelt, normalt i første halvdel af september. De indsamles i små kasser, der straks bringes til vineriet, hvor druerne afstilkes og presses varsomt. Gæringen finder sted ved kontrolleret temperatur på 16 grader i ståltank. Vinen lagres efter gæringen en periode i ståltank efterfulgt af 1 måned i flaske, inden den frigives til salg.

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår blegt strågul i farven med grønne reflekser. Næsen er karakteristisk og balanceret frisk med mindelser om blomster. Smagen er attraktivt frugtig med æble og pære noter og i eftersmagen mindelser om bittermandel.

Anvendelse: Vinen serveres bedst ved ca. 10 grader enten som aperitif eller som ledsager til bedre retter med fisk eller lyst kød – også meget gerne til forretter i bredere forstand.

Dekantering: Vinen behøver ingen dekantering.

Lagring: Vinen er drikkeklar ved frigivelsen, men kan under de rette betingelser udmærket lagres 3 – 4 år mere.

le morette perseo.jpg
 

Perseo

Druesammensætning: Blanding af Merlot og Cabernet Sauvignon.

Dyrkningsfakta: Opbindingsmetode dobbelt Guyot med en plantetæthed på 3.500 vinstokke pr. ha. Udbyttet begrænses til 8 tons pr. ha.

Vinifikation: Druerne høstes manuelt i små kasser med ca. 4 kg i hver, normalt i begyndelsen af oktober. Druerne tørres derefter i velventilerede rum i 4 uger, hvorefter de presses og gæres under kontrolleret temperatur på 26 grader i ståltank i ca. 16 – 18 dage. Efter gæring lagres vinen i 500-liters egefade i ca. 1½ år efterfulgt af mindst 6 måneder i flaske, inden den frigives til salg. Normale data er: Alkohol 14,5%, Syre 5,5 gr/l, Ph-værdi 3,6, Tørstofindhold 35 gr/l.

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår dybt rubinrød. Næsen giver mindelser om ristning sammen med aromaer af rød frugt som f.eks. kirsebær og hindbær. Smagen er fyldig, og bekræfter duften, og vinen er harmonisk med en lang eftersmag.

Anvendelse: Vinen serveres bedst ved 16- 18 grader i store glas som ledsager til rødt kød og modne oste – men også meget gerne bare for sig selv.

Dekantering: Vinen må meget gerne dekanteres i sine unge år.

Lagring: Vinen kan drikkes ved frigivelsen, men vinder kun de næste 1 – 2 år, og kan under de rette betingelser lagres i 10 – 12 år.

 
le morette serai bianco.jpg
 

Serai Bianco

Druesammensætning: Blanding af Trebbiano, Pinot Bianco, Chardonnay og Sauvignon Blanc.

Dyrkningsfakta: Opbindingsformen er Guyot med en plantetæthed på 4.000 vinstokke pr. ha.

Vinifikation: Druerne høstes manuelt i små kasser, normalt i begyndelsen af september. Druerne presses varsomt, og gæres derefter ved kontrolleret temperatur på 16 grader i ståltank. Vinen lagres nogle måneder i ståltank, hvorefter den flaskes og lagres på flaske 1 måned mere, inden den frigives til salg. Normale data: Alkohol 12%, Syre 6,1 gr/l, Tørstofindhold 18,2 gr/l.

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår lyst gul i farven med grønne strejf. Næsen er frisk med mindelser om blomster og frugter som f.eks. grønne æbler, pære og abrikos. Smagen er behageligt tør med frisk syre og delikat blødhed.

Anvendelse: Serveres bedst ved 10 – 12 grader enten som aperitif eller som ledsager til fisk og lyst kød.

Dekantering: Denne vin behøver ingen dekantering.

Lagring: Vinen er drikkeklar ved frigivelsen, men kan under de rette betingelser udmærket lagres yderligere 3 – 4 år.

le morette serai rosso.jpg
 

Serai Rosso

Druesammensætning: Blanding af Merlot, Cabernet Sauvignon og Corvina.

Dyrkningsfakta: Kommer fra husets egne marker. Opbindingsformen er dobbelt Guyot med en plantetæthed på 4.200 vinstokke pr. ha.

Vinifikation: Druerne høstes manuelt, normalt i den sidste tredjedel af september, men da druerne modner på forskellige tidspunkter, vinificeres de enkelte druesorter hver for sig. Druerne presses og gæres med skindet under temperaturkontrol i ståltank. En del af vinen lagres ca. 6 måneder i ståltank, mens en anden del lagres ca. 6 måneder i 500-liters egefade, der har været brugt én gang før. Efter 6 måneder blandes vinen, og stabiliseres et par måneder i ståltank, inden den flaskes. Færdiglagrer mindst 2 måneder i flaske, inden den frigives til salg. Normale data er: Alkohol 13%, Syre 5,6 gr/l, Ph-værdi 3,45, Tørstofindhold 25,5 gr/l.

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår dybt rubinrød. Næsen er frugtig med mindelser om kirsebær, blomme og bær. Smagen er balanceret, mediumfyldig, frisk og blød.

Anvendelse: Serveres bedst ved ca. 15 – 16 grader i store glas som ledsager til f.eks. risotto og hovedretter med kød samt til mediumfyldige oste.

Dekantering: Vinen kan med fordel dekanteres i sine unge år.

Lagring: Vinen kan drikkes ved frigivelsen, men kan også under de rette betingelser lagres i op til 6 – 8 år.

le morette lugana benedictus.jpg
 

Lugana DOC ”Benedictus”

Druesammensætning: 100% Trebbiano di Lugana (Turbiana).

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin kommer udelukkende fra husets egne vinmarker. Opbindingssystemet er dobbelt Guyot med en plantetæthed på 3.500 vinstokke pr. ha., og udbyttet begrænses til 8 tons pr. ha.

Vinifikation: Druerne høstes manuelt i små kasser, normalt i midten af oktober – hvilket er relativt sent, og senere end for Mandolara. Efter varsom presning forbliver skind, kerner m.v. i druesaften 1 døgn, inden det fjernes. Derefter gæres vinen ved kontrolleret temperatur på 16 – 18 grader, en del af mosten gæres i ståltank, en anden del i små træfade. Efter endt gæring blandes vinen, der har gæret i træfade, med vinen, der har gæret i ståltanke, og vinen lagres og stabiliseres i ståltank nogle måneder, inden den flaskes. Vinen flaskelagres mindst 3 måneder, inden den frigives til salg.

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår lyst strågul med gyldne strejf. Næsen er frisk med intense eksotiske frugtnoter og strejf af krydderier som f.eks. vanilje. Smagen er fyldig, frisk, frugtig og lang.

Anvendelse: Vinen serveres bedst ved ca. 12 – 14 grader, gerne i store glas, som ledsager til f.eks. fisk, lyst kød, retter med ris i sauce og også gerne til milde oste.

Dekantering: Vinen behøver ingen dekantering.

Lagring: Vinen er drikkeklar ved frigivelsen, men kan under de rette betingelser udmærket lagres i 6 – 8 år.

 
le morette bardolino classico chiaretto.png
 

Lugana DOC Brut

Druesammensætning: 100% Trebbiano di Lugana.

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin kommer fra husets egne marker. Udbyttet begrænses til 11 tons/ha. Opbindingssystemet er dobbelt Guyot med en plantetæthed på 3.200 vinstokke pr. ha.

Vinifikation: Der høstes manuelt i små kasser, normal i første tredjedel af september. Straks efter høst bringes druerne til vineriet, hvor de presses varsomt, inden de gæres ved kontrolleret temperatur på 16 grader i ståltank. Andengæringen følger den lange Charmat-metode (gæring i lukket ståltank for at skabe kulsyretryk), og vinen er ”sur lie” (i kontakt med gæret) i ca. 3 måneder i tanken, inden den tappes på flaske, hvor den flaskelagres mindst 3 måneder, inden den frigives til salg. Normale data er: Alkohol 12,5%, Syre 6,6 gr/l, Ph-værdi 3,1, Tørstofindhold 19 gr/l.

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår blegt strågul i farven med pæne bobler. Næsen er elegant, frisk og intens med mindelser om gæret. Smagen er tør, frisk, frugtig og lang.

Anvendelse: Vinen serveres bedst ved 6 – 8 grader i champagneglas enten som aperitif eller som ledsager til appetizers, forretter, fisk, retter med lyst kød – eller som vinen gennem hele måltidet.

Dekantering: Denne vin skal ikke dekanteres.

Lagring: Vinen er drikkeklar, når den frigives, men kan under de rette betingelser lagres 4 – 6 år.