Venturini

Firmaet blev stiftet i 1963, og drives i dag af Venturini-familien, primært børnene Daniele, Mirco og Giuseppina. Sønnerne har arvet deres kvalitetsbevidsthed og hengivenhed til produktionen fra faderen, og ud fra de oprindelige produktionsmetoder og vine er de nu begyndt at frembringe vine ud fra deres egne ideer og filosofier. Firmaet er beliggende i San Floriano i det oprindelige, klassiske Valpolicella-område. I lighed med andre kvalitetsfirmaer har Venturini gennem den seneste årrække besluttet sig for at skue ud over Valpolicellas grænser, og har sat sig for at frembringe vine, der er beregnet for helt andre markeder end ”bulk-vine” eller dørsalgsvine. Selv om det har krævet store investeringer både arbejdsmæssigt og økonomisk – og en stor del nytænkning i produktionsapparatet – har resultaterne været det værd.

Vinkenderen Patricia Guy skriver bl.a. om Venturini: ”Firmaet er i stand til at fastholde en vedvarende høj kvalitetsstandard selv i de mest besværlige årgange”, hvilket udmærket afspejler viljen til at frembringe det bedst mulige år efter år. Firmaet råder i dag over ca. 10 ha. jord, der anvendes til dyrkning af druer til vin. Markerne er beliggende på bjergene i hjertet af Valpolicella Classico i en gennemsnitlig højde af 250 m over havet, og er eksponeret mod sydvest anlagt på terrasser støttet af stenmure, kaldet ”marogne”.

Opbinding af druestokkene finder sted efter både enkelt og dobbelt Pergola Trentina system. Der er plantet 2000 – 3000 vinstokke pr. ha., stokkene er 20 – 25 år gamle, og der tillades 20 – 25 skud pr. vinstok.

Eftersom der kun anvendes egne druer: 70 % Corvina Veronese, 20 % Rondinella og 10 % Molinara, og da de selv dyrker druerne, er de i stand til at frembringe vine med den høje kvalitet, de ønsker. Eftersom markerne ligger i Classico-området, anvendes klassifikationen ”Denominazione de Origine Controllata” for henholdsvis Amarone, Recioto, Valpolicella Classico og Valpolicella Classico Superiore vinene. Håndværket og lysten til at fremstille kvalitetsvine mærkes tydeligt i de forskellige produkter.

Nøje udvælgelse af druerne og vinmarkerne har betydet, at Venturini har produceret adskillige ”Cru”-vine, som er navngivet efter den vinmark, hvor druerne er dyrket, f.eks. ”Semonte Alto”, ”Le Brugnine” og ”Il Castelliere”. 

venturini-logo.png
 

Amarone della Valpolicella Classico Riserva DOC

Denne vin fremstilles kun i de absolut bedste år.

Fremstillet af 70% Corvina, 25% Rondinella og 5% Molinara fra Monte Masua-bjerget i Valpolicella Classico. Marken er beliggende i ca. 250 m’s højde, og vender mod sydvest. Jordbunden er kalkholdig med mange fossiler. Opbindingsformen er Pergola, og plantetætheden er ca. 3.000 stokke/ha. Stokkenes alder er ca. 30 år. Der tillades 20 – 25 klaser pr. vinstok; der høstes max 3.500 kg druer/ha., og vinudbyttet er nede på ca. 1.400 liter/ha.

Den manuelle høst finder sted i oktober, hvor de udvalgte druer i marken høstes i små kasser, hvorefter druerne tørres i velventilerede rum indtil januar, hvorunder de taber ca. 40% af deres vægt på grund af fordampning af vand.

Klaserne presses hele, hvorefter gæringen finder sted i ståltank ved en kontrolleret temperatur på 15 – 20 grader med maceration i ca. 45 dage med daglig remontage (den gærende most hældes over ”hatten”, således at der udtrækkes farve, tanniner og smagsstoffer. Efter gæringen kommes vinen på egefade, hvor den lagres i ca. 5 år. Vinen flaskelagres yderligere ca. 1 år, inden den frigives til salg.

Vinen fremstår intenst rubinrød, og vil med alderen blive dybt granatrød. Duften er med røde frugter og markant kirsebær og krydderi. Smagen er varm, blød og robust med en behageligt let bitter eftersmag. Serveres bedst ved ca. 18 grader som enten ”meditationsvin” eller som ledsager til grillet og stegt kød, vildt og modne oste.

Normalt alkoholindhold ca. 16%.

 
 

Venturini ”Amarone della Valpolicella Classico” DOC

Druesammensætning: Corvina Veronese 70 %, Rondinella 20 – 25 %, Molinara 5 – 10 %.

Dyrkningsfakta: Dyrkes på Monte Masua i det kuperede landskab, der er en del af Valpolicella Classico området. Højden er ca. 250 meter over havet, og marken vender hovedsageligt mod sydvest. Jorden er meget let kalksten, som er rig på fossiler. Opbindingssystemet er Pergola Trentina, og plantetætheden for de i gennemsnit 30 år gamle vinstokke er 3000 vinstokke pr. ha. Der tillades 20 – 25 skud pr. vinstok. Der høstes i gennemsnit 9000 kg vindruer pr. ha.

Vinifikation: Høsten, der foregår med håndkraft, finder normalt sted i den første uge i oktober. I forbindelse med høsten sker der en sortering af druerne, således at kun førsteklasses druer anvendes. De udvalgte klaser lægges til tørre på rismåtter eller bakker i tørre, velventilerede rum helt frem til februar. I løbet af tørreperioden taber druerne ca. 40% af deres vægt. Selve vinifikationen finder normalt sted ca. 20. februar. Druerne presses traditionelt, d.v.s. der afstilkes ikke - druerne holdes i hele klaser. Der gæres ved en temperatur på kun 10 – 15 grader, og udblødningen (mostens kontakt med skaller m.v.) varer i ca. 45 dage, hvorunder der finder daglig remontage (mosten hældes over skaller, kvas m.v., der stiger til tops i karret) sted. Vinen tappes fra karret direkte på egefade af forskellig størrelse, og modner på disse fade i 36 måneder, hvorefter vinen tappes på flaske og lagrer her i endnu 10 måneder, inden den frigives til salg.

Vinbeskrivelse: Der er tale om en fyldig, stærk og prægtig rødvin, som er tør, velafbalanceret, alkoholrig og med en delikat bouquet. Den har en kraftig, behagelig smag og en fløjlsblød struktur med et karakteristisk strejf af bitterhed.

Anvendelse: Serveres optimalt ved 18 – 20 grader i store glas til stegt rødt kød, vildt og stærke oste.

Dekantering: Vinen bør trækkes op og dekanteres mindst 1 time før servering i sine unge år.

Lagring: Vinen kan drikkes, når den frigives. Den vil dog vinde markant ved lagring i yderligere 3–4 år, og holder uden problemer 10- 15 år under de rette lagringsbetingelser.

 
 

Venturini Amarone della Valpolicella Classico ”Campomasua”

Fremstillet af 70% Corvina, 20 – 25% Rondinella, 5 – 10% Molinara.

Det er en enkeltmarksvin fra Monte Masua, og fremstilles kun i rigtigt gode år. Marken er beliggende ca. 250 meter over havet, og vender overvejende mod sydvest. Jorden er meget let kalksten, der er rig på fossiler.

Opbindingssystemet er Pergola Trentina, og vinstokkene er ca. 30 år gamle. Der tillades 20 skud pr. vinstok, og udbyttet holdes på 9000 kg pr. ha, hvilket giver en færdig vinmængde på 36 hl/ha.

Den manuelle høst foregår normalt i slutningen af september, og klaserne lægges i små kasser eller på måtter i specielle tørrerum indtil februar. Druerne taber under tørringen ca. 40% af deres vægt.

Klaserne presses uden afstilkning, og gæringen finder sted ved en temperatur på 10 – 20 grader, den varer ca. 45 dage med maceration (udblødning af skind, kerner m.v. i mosten). Under gæringen finder der dagligt remontage sted.

Efter gæring lagrer vinen i 2 år på egefade af forskellig størrelse samt 1 år på flaske. Tæt, mørk farve og intens bouquet. Bløde tanniner og meget lang smag. Normalt alkoholindhold 16%.

Vinen serveres til fyldige retter som f.eks. vildt, grydesteg, stegt kød med sauce, grill o.s.v. – men vil også være fortrinlig til ost, eller til at slutte måltidet af med og tage med over i sofaen…….

Vinen har rigtig godt af at blive dekanteret i god tid i sine unge år, og er meget langlivet.

 
 

Venturini ”Il Castelliere” Passito Bianco Veneto IGT

Druesammensætning: 100 % Garganega.

Dyrkningsfakta: Dyrkes på Monte Castel i Valpolicella Classico området i en højde på ca. 250 meter over havet. Marken vender hovedsageligt mod sydvest, og jorden er let, temmelig kalkholdig og rig på fossiler. Opbindingssystemet er Pergola Trentina, og vinstokkene er gennemsnitligt 25 år gamle. Der høstes i gennemsnit 9000 kg vindruer pr. ha.

Vinifikation: Høsten, der foregår med håndkraft, finder normalt sted i den første uge i oktober. I forbindelse med høsten sker der en sortering af druerne, og kun de virkeligt velegnede lægges til tørre på rismåtter eller bakker i tørre, velventilerede rum indtil februar. I løbet af denne tørreperiode taber druerne ca. 50% af deres vægt. Selve vinifikationen finder normalt sted i slutningen af februar. Druerne afstilkes ikke – klaserne presses hele. Udblødning og gæring varer normalt ca. 10 dage, hvorefter vinen modnes på små fade af akacietræi 12 måneder, hvorefter vinen tappes på flaske og lagrer på disse i endnu 6 måneder, inden den frigives til salg.

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår med en flot gylden farve i glasset, og har en intens, vinøs bouquet. Smagen er rund, blød og fyldig.

Anvendelse: Serveringstemperatur ca. 8 - 12 grader til kager, desserter, ikke for stærke oste – eller som et ”glas i utide” i gode venners lag.

Dekantering: Vinen behøver ingen dekantering før servering.

Lagring: Vinen er klar til at blive drukket, når den frigives, men kan uden problemer holde sig i 8 – 10 år lagret under de rette betingelser.

 

Venturini ”Le Brugnine” Recioto della Valpolicella Classico DOC

Druesammensætning: Corvina Veronese 70 %, Rondinella 20 – 25 % og Molinara 5 – 10 %.

Dyrkningsfakta: Vinmarken ”Le Brugnine” ligger i det kuperede Valpolicella Classico område i ca. 250 meters højde over havet. Marken vender hovedsageligt mod sydvest. Jorden er meget let kalksten og rig på fossiler. Opbindingssystemet er Pergola Trentina, og plantetætheden er ca. 3000 vinstokke pr. ha. Den gennemsnitlige alder på vinstokkene er 20 år. Der tillades 20 – 25 skud pr. vinstok. Der høstes i gennemsnit 9000 kg vindruer pr. ha.

Vinifikation: Høsten, der foregår med håndkraft, finder normalt sted i den første uge af oktober. I forbindelse med høsten sorteres druerne, således at kun førsteklasses druer anvendes til denne vin. De fineste klaser lægges på rismåtter eller i bakker, og placeres i tørre, velventilerede rum indtil marts måned. I denne periode taber druerne ca. 50% af deres vægt. Selve vinifikationen finder sted i slutningen af marts, hvor druerne presses på traditionel vis – druerne afstilkes ikke – hvorefter langsom gæring finder sted ved en temperatur på 15 – 20 grader. Mosten er i kontakt med skallerne i ca. 30 dage, i denne periode er der daglig remontage (mosten hældes over det opstegne kvas). Efter endt gæring modnes vinen på små franske egefade i 12 måneder efterfulgt af 6 måneder på flaske, inden den frigives til salg.

Vinbeskrivelse: Farven er dyb granatrød, og bouqueten kan bryste sig af at være virkelig fin og delikat med strejf af violer samt tørret frugt. Smagen er fyldig, delikat, fløjlsblød og mættende.

Anvendelse: Serveres bedst ved 12 – 16 grader til f.eks. bagte desserter, men kan ledsage stort set alle desserter og oste, bortset fra de allerstærkeste. Kan som en af de få vine også være dejlig til chokolade, og endelig er den et skønt glas efter maden, hvor den kan nydes som alternativ til en god ruby portvin.

Dekantering: Vinen behøver ingen dekantering inden servering.

Lagring: Vinen kan drikkes ved frigivelsen, men kan udmærket ligge 6 – 8 år under de rette betingelser.

 
 

Venturini ”Recioto della Valpolicella” DOC

Druesammensætning: Corvina Veronese 70 %, Rondinella 20 – 25 % og Molinara 5 – 10 %.

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin dyrkes på ”Monte Le Brugnine” i det kuperede Valpolicella Classico område. Marken vender hovedsageligt mod sydvest, og er placeret ca. 250 meter over havet. Jorden er meget let kalksten, der er rig på fossiler. Opbindingssystemet er Pergola Trentina, og plantetætheden er ca. 3000 vinstokke pr. ha.. Den gennemsnitlige alder på vinstokkene er 20 år, og der tillades 20 – 25 skud pr. vinstok. Den normale høst er ca. 9000 kg druer pr. ha.

Vinifikation: Høsten, der foregår med håndkraft, finder normalt sted den første uge i oktober. Hér lægges kun de velegnede klaser til tørre på rismåtter eller i bakker, og placeres i tørre, velventilerede rum, hvor de står indtil februar. I denne periode mister de ca. 40% af deres vægt. Selve vinifikationen finder sted i slutningen af februar, hvor druerne presses på traditionel vis – ingen afstilkning – inden den langsomme gæring finder sted ved en temperatur på 10 – 15 grader. Mosten er i kontakt med skaller m.v. i ca. 30 dage, og i denne periode finder der dagligt remontage sted (mosten hældes over det opstegne kvas). Efter endt gæring føres mosten til rustfri stålbeholdere. Hér finder hyppig omhældning sted med henblik på at bevare mest muligt af det tilbageværende sukker. Vinen modnes på denne måde i ca. 1 år afsluttende med 6 måneder på flaske, inden den frigives til salg.

Vinbeskrivelse: Farven er granatrød, og bouqueten er fin og delikat. Smagen har fyldig krop, og smagen er rund, blød og sød.

Anvendelse: Serveres bedst ved 12 – 16 grader. Det er en oplagt dessertvin, der er velegnet til at ledsage enhver dessert, måske specielt ris a la mande, frugttærter og lignende.

Dekantering: Vinen behøver ingen dekantering inden servering.

Lagring: Vinen kan drikkes ved frigivelsen, men kan udmærket ligge 4 – 6 år under de rette betingelser.

 
 

Venturini ”Semonte Alto” Valpolicella Classico Superiore DOC

Druesammensætning: Corvina Veronese 70 %, Rondinella 20 – 25 % og Molinara 5 – 10 %.

Dyrkningsfakta: Vinmarken ”Semonte Alto” er beliggende i det kuperede Valpolicella Classico område i ca. 250 meters højde. Marken vender mod sydvest, og jordbunden er meget let kalksten og rig på fossiler. Opbindingssystemet er Pergola Trentina, og plantetætheden er ca. 2000 vinstokke pr. ha. Den gennemsnitlige alder på vinstokkene er 20 år, og der tillades 20 – 25 skud pr. vinstok. Den gennemsnitlige høst udgør ca. 9000 kg druer pr. ha.

Vinifikation: Høsten, der foregår med håndkraft, finder normalt sted i løbet af de første 14 dage i oktober. Umiddelbart efter høsten presses og gæres druerne indledningsvis som en god, almindelig Valpolicella Superiore. I februar/marts gennemgår mosten så den proces, der kaldes ”Ripasso”. Ripasso-metoden vil sige, at den allerede gode standardvin hældes på fade indeholdende bundfald (kvas og lidt tiloversbleven most) fra Amarone-produktionen. Dette starter en andengæring, der tilfører vinen fylde, farve, lidt sødme og rundhed, så den kommer til at minde om en Amarone i stil. Varigheden af ”Ripasso-processen” varer for Semonte Altos vedkommende mellem 15 – 20 dage, hvor der dagligt sker remontage (mosten hældes over det opstegne kvas). Efter afsluttet andengæring hældes vinen på tønder af slovensk egetræ, hvor den modnes i ca. 12 måneder. Afslutningsvis flaskelagres vinen 6 måneder på flaske, inden den frigives til salg.

Vinbeskrivelse: Der er tale om en fyldig vin med rig, koncentreret smag og en intens karakteristisk bouquet. Farven er dybt rød.

Anvendelse: Serveres bedst i store glas ved 18 – 20 grader, og er virkelig velegnet til ”Middelhavskøkkenet”, specielt fyldige pastaretter, men går også godt til alle former for kød og lettere oste.

Dekantering: Vinen må meget gerne trækkes op 1 times tid inden serveringen og dekanteres i sine unge år.

Lagring: Vinen kan drikkes, når den frigives, men vil udvikle sig i positiv retning de første par år, og vil under de rette betingelser kunne holde 6 – 10 år uden problemer.

 
 

”Venturini Valpolicella Classico Superiore” DOC

Druesammensætning: Corvina Veronese 70%, Rondinella 20 – 25%, Molinara 5 – 10%.

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin dyrkes på ”Monte Castel” i det kuperede Valpolicella Classico område i ca. 200 meters højde over havet. Markerne vender hovedsageligt mod sydvest, og jorden er meget let kalksten og rig på fossiler. Opbindingssystemet er Pergola Trentina, og plantetætheden er ca. 3000 vinstokke pr. ha. Vinstokkenes gennemsnitlige alder er 30 år, og der tillades 20 – 25 skud pr. vinstok. Det gennemsnitlige høstudbytte er 9000 kg druer pr. ha. Den altovervejende forskel på denne vin og den almindelige Valpolicella Classico er, at druerne til denne vin vokser på stejlere skråninger, og derfor er bedre eksponeret for sol m.v.

Vinifikation: Høsten, der foregår med håndkraft, finder normalt sted i den første uge af oktober. Drueklaserne sorteres, således at kun de velegnede medtages, hvorefter de presses traditionelt (i hele klaser, ingen afstilkning). Derefter gæres vinen ved 10 – 15 grader, og mosten holdes i kontakt med kvaset i 45 dage med daglig remontage (det opstegne kvas overhældes med most). Andengæringen finder sted i maj/juni det følgende år, hvorefter vinen hældes på egefade, hvor den modnes 12 måneder, afsluttende med flaskelagring i 6 måneder, inden den frigives til salg.

Vinbeskrivelse: Der er tale om en mediumfyldig rubinrød vin, der går i retning af det granatrøde, når den ældes. Udtalt behagelig og frugtig duft. Tør og harmonisk smag.

Anvendelse: Bør serveres ved 18 – 20 grader i store glas til f.eks. mediumfyldige retter af både hvidt og rødt kød.

Dekantering: Vinen har godt af at blive trukket op ca. 1 time inden serveringen, så den lige ”kan få vejret”.

Lagring: Vinen er klar til at drikke, når den frigives, men kan under de rette betingelser ligge 4 - 6 år uden problemer.

 

Venturini ”Valpolicella Classico” DOC

Druesammensætning: Corvina Veronese 70 %, Rondinella 20 – 25 % og Molinara 5 – 10 %.

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin dyrkes på ”Monte Castel” i det kuperede Valpolicella Classico område i ca. 200 meters højde over havet. Markerne vender hovedsageligt mod sydvest, og jorden er relativ dyb, frugtbar og af blandet sammensætning. Opbindingssystemet er Pergola Trentina, og plantetætheden er ca. 3000 vinstokke pr. ha. Den gennemsnitlige alder på vinstokkene er 20 år, og der tillades 20 – 25 skud pr. vinstok. Det gennemsnitlige høstudbytte er 12000 kg druer pr. ha.

Vinifikation: Høsten, der foregår med håndkraft, finder normalt sted i løbet af de første 14 dage i oktober. Efter høsten afstilkes druerne inden presningen, således at stilkene ikke kommer med. Gæringen finder derefter sted ved 20 – 25 grader, og mosten holdes i kontakt med skindet i ca. 8 dage. I perioden med skindkontakt sker der daglig remontage (mosten hældes over det opstegne kvas). Denne vin fadlagres ikke, men andengæringen finder sted på fade, inden vinen tappes på flaske.

Vinbeskrivelse: Der er tale om en rubinrød, mediumfyldig, let drikkelig, frugtig vin med en nydelig, ren bouquet af druer. Smagen er karakteristisk Valpolicella og er velafbalanceret.

Anvendelse: Serveres bedst ved 16 – 18 grader til næsten alle for- og hovedretter, men er specielt velegnet til lidt lettere retter som pasta, gryderetter og fjerkræ. Prøv den også til forretter og appetizers, ligesom den på grund af sin relative lethed og frugtighed vil være et godt glas vin til lidt fyldigere fiskeretter, hvis den serveres let afkølet.

Dekantering: Vinen behøver ingen dekantering – selv om den absolut har godt af lidt luft i sine unge år.

Lagring: Vinen er klar til at blive drukket, når den frigives, og den vinder ikke ved yderligere lagring. Den vil dog uden problemer kunne holde 3 – 4 år, hvis den opbevares under de rette betingelser.

 
 

Verona Rosso IGT “Massimino”

Denne vin, der fremstilles til ære for de nuværende ejeres far, Massimino, fremstilles af 75% Corvina og Corvinone samt 25% Rondinella. Druerne kommer fra Campo Ossan i Valpolicella Classico. Marken er beliggende i ca. 150 m’s højde, og vender mod sydvest. Jordbunden er dyb, frugtbar og af medium tekstur. Opbindingsformen er Guyot med en plantetæthed på ca. 5.000 stokke/ha. Stokkenes alder er ca. 30 år, og der tillades max 10 klaser pr. stok svarende til et udbytte på ca. 8 tons druer = ca. 40 hl/ha.

Der høstes normalt i anden halvdel af september, hvor druerne udvælges; plukkes i små kasser og stilles til tørring i velventilerede rum indtil slutningen af november/starten af december, hvorunder druerne taber 40 – 50% af deres vægt på grund af fordampning af vand. Klaserne presses hele, hvorefter gæringen finder sted ved en temperatur på mellem 10 – 20 grader med maceration i ca. 20 dage med daglig remontage (den gærende most hældes over ”hatten” for at udtrække farve, smag, tanniner m.v.). Efter endt gæring kommes vinen på en blanding af store egefade og tonneaux, hvor den lagrer i ca. 2 år, efterfulgt af ca. 6 måneder i flaske inden frigivelsen. Normalt alkoholindhold ca. 15%.

Vinen fremstår dybt rubinrød, og er som en let Amarone både m.h.t. duft og smag – mørke frugter, kompleks, rig og vedvarende. Serveres bedst ved ca. 18 grader som ledsager til vildt, grillet kød, stuvninger og modne oste.