Tenuta Sant’Antonio

Tenuta Sant’Antonios historie går ganske langt tilbage i tiden: Selv inden købet af vineriet i Mezzane havde familien gennem ca. 40 år opnået dybtgående kendskab til vinfremstilling i området gennem ejerskab og drift af vinmarker i San Zeno di Colognola ai Colli.

Navnet ”Tenuta Sant’Antonio” blev valgt som en hyldest til faderen, Antonio Castagnedi, som var en af stifterne af Cantina Sociale di Colognola ai Colli – en naturlig aftager af vingårdens druer – og faderen var en af de første til virkelig at have tro på områdets muligheder. I dag er hele familien involveret i at drive forretningen, og de 4 brødre, Armando, Tiziano, Massimo og Paolo har hver især deres specielle arbejdsopgaver m.h.t. vinmarker, omkringliggende land, kældre, marketing og PR. De deles om arbejdet, og der er ikke nogen streng opdeling af den enkeltes arbejdsopgaver.

Tenuta Sant’Antonios vendepunkt sidst i 1980’erne var ikke nogen nem øvelse, blandt andet fordi det indebar, at faderen skulle overbevises om, at man skulle gå helt nye og mere krævende veje i vinfremstillingen. Man begyndte at trække på den langvarige erfaring som tekniske konsulenter for kooperativets planteskole i Rauscedo med opgaven at etablere nye muligheder for store kompagnier over hele Italien, og efter at have overbevist faderen om, at det at blive fuldtids vinproducenter ikke betød at svigte eller løbe fra hidtidige erfaringer og oplevelser i Cantina Sociale, har de nye veje, selv om det har betydet mere arbejde, ført til mange belønninger. Selv om Tenuta Sant’Antonio blev til i magre år for Verona og Valpolicella-vinmarkedet, afholdt man sig fra udelukkende at fokusere på internationale druesorter, idet man begrænsede Chardonnay og Cabernet til kun 5 hektar, selv om sådanne druer udmærket er i stand til at yde noget virkeligt godt i området. Referencepunktet for produktionen skulle være – og er stadigvæk – de druetyper, der har udgjort rygraden i vinproduktionen i Verona-området, nemlig den hvide Garganega samt druerne til rødvinene, primært Corvinone, Corvina og Rondinella.

I dag har Tenuta Sant’Antonio 40 hektar vinmarker fordelt med 20 i Val d’Illasi og lige så mange i Val di Mezzane. Vinmarkerne er forskelligt eksponeret for sol, vind o.s.v., og har en gennemsnitlig hældningsgrad på 15 %, dog har de stejleste dele af markerne en hældning på 25 – 30 %. Jorden er af mikset sammensætning med en let overvægt af kompakt ler, og jordbunden er generelt ikke næringsrig, men har en klippebund med store områder af vulkansk oprindelse i Val d’Illasi, mens der i Mezzane hovedsageligt er kalksten med en brugbar bestanddel af jord på kun ca. 17 %, hvilket er lige på grænsen for vindyrkning.

Lige midt i dette skønne landskab besluttede familien at bygge et vineri, der skulle passes ind i omgivelserne. Inden byggeriet fandt sted, var der gået flere år med at finde det rigtige sted, da det skulle sikres, at de nødvendige betingelser var til stede, som eksempel kan nævnes, at der først efter flere forsøg blev fundet vand ca. 400 meter nede i undergrunden, og dette vand er nødvendigt for at frembringe en vingård, der ikke er afhængig af hjælp udefra.

Takket være TSA’s fremragende beliggenhed på en bakketop i over 300 meters højde over havet, på en perfekt bjergside i Garbi-bjergene, der udgør et naturligt kryds mellem kommunerne Mezzane, Lavagno og San Martino Buon Albergo, er det lykkedes at udvikle et sammenhængende vinmarkssystem 360 grader rundt om vineriet. For eksempel er man gennem nytænkning i eksisterende vinmarker gået fra simple espalieropbundne vinstokke (der nu er på vej ud) til Cordon-opbindingssystemet, ligesom man er gået over til mere moderne opbindingssystemer, primært af Guyot-typer, med en plantetæthed på 7.-8.000 vinstokke pr. ha.

For øjeblikket dyrkes der i Val d’Illasi næsten kun Garganega (ca. 80 %) samt Trebbiano di Soave (ca. 20 %) dog suppleret med ganske små produktioner af andre druetyper. I Mezzane-området er der en overvægt af Corvinone (40 %), Corvina (10 %), Rondinella (15 %) samt Cabernet, Merlot og Chardonnay (15 %). Dertil kommer dog andre druetyper i et lidt større omfang (ca. 20 %).

Der udvises ekstrem omhu i plejen af vinmarkerne, hvis balance sikres gennem f.eks. kun at gøde (og i så fald kun organisk) når det er nødvendigt, ligesom der kun i minimalt omfang skadedyrsbekæmpes. Arbejdet i vinmarkerne begynder med beskæring af vinstokkene i februar og marts, hvorunder der højest efterlades 10 – 12 skud pr. plante, hvilket afgør eksponeringen af bladhanget og antallet af klaser reguleres gennem ”grøn høst”. Der anvendes totalt græsdække af vinmarkerne, drypvanding når det er nødvendigt samt udtynding af drueklaserne med jævne mellemrum i vækstsæsonen. Alt vinmarksarbejde, bortset fra drypvandingen, udføres udelukkende med håndkraft.

I forbindelse med høsten – der kan finde sted i perioden fra de første 10 dage i september indtil midt i oktober afhængigt af vejrbetingelserne det pågældende år – indsamles druerne i små tremmekasser. De druer, der ikke skal tørres som et led i vinfremstillingen, presses alle den dag de er plukket. De druer, der skal anvendes til fremstilling af Amarone, Recioto, og i et mindre omfang til andre vine også, sættes til tørre i op til 4 – 5 måneder i store, naturligt ventilerede omgivelser.

Familien finder, at de nu har et vineri, der er stort, rummeligt og rationelt nok, til at de kan tilføje al den nødvendige teknik til at fuldføre målet om dels at udvide produktionen, men ikke mindst at opnå et kvalitetsniveau, der reflekterer udstråling og livsstil. Der er for nyligt etableret et nyt lager i dalen ca. 20 minutters kørsel fra vineriet.

Tenuta Sant’Antonio fremstiller en for området usædvanlig stor stribe vine, og de holder et virkeligt flot pris-/kvalitetsniveau.

tenuta sant antonio logo.png
tenuta sant antonio soave doc fontana.png
 

Soave DOC “Fontana”

Fremstillet af 100% Verdicchio fra husets egne marker i bakkerne i det centrale Marche. Jordbunden er medium i struktur, og er eksponeret mod sydøst. Druerne høstes manuelt i midten af oktober, og transporteres til vineriet i små kasser for at holde klaserne intakte. Druerne gennemgår kold maceration inden gæringen, der finder sted under temperaturkontrol i ståltanke. Lagres i ståltank – en lille del dog i små træfade – i ca. 6 – 8 måneder efterfulgt af flaskelagring i ca. 1 år. Vinen fremstår strågul med gyldne strejf. Duften er vedvarende med citrusaromaer, geranium og hvide ferskner. Smagen er velstruktureret, elegant og harmonisk med mindelser om friske frugter og florale aromaer og mindelser om gær i eftersmagen. Serveres bedst ved 10 – 12 grader som ledsager til fyldige fiskeretter; forretter med hvid sauce og ost; lyst kød; modne oste samt svampe- og trøffelbaserede retter.

 
tenuta sant antonio monte ceriani.png
 

Soave DOC “Monte Ceriani”

100 % Garganega (i nogle år dog suppleret med Trebbiano).

Dyrkes på marker, der har været i familiens eje gennem mere end 50 år. Markerne er placeret på Monte Ceriani i Colognola ai Colli i Val d’Illasi, og ligger i ca. 200 meters højde over havet. Terrænet, der vender mod sydvest og er kalkholdigt med spor af vulkansk ler, har en gennemsnitlig hældning på 10 %. Der anvendes Pergola Veronese opbindingssystem med ca. 3500 vinstokke pr. ha., vinstokkenes alder er ca. 30 år. Udbyttet er ca. 90 quintals pr. ha. Vinmarkerne er græsdækkede, der drypvandes efter behov, og der foretages beskæring af stokke og løv, ligesom drueklaserne udtyndes i juli og august.

Druehøsten, der normalt finder sted i de første 10 dage i september, udføres med håndkraft, hvorunder druerne samles ind i små tremmekasser. Druerne koldpresses i 10 – 12 timer. Efter presning har mosten kortvarig kontakt med drueskindet, efterfulgt af gæring ved lav temperatur i ståltanke. Vinen tappes efter koldstabilisering på flaske i april året efter høsten. Der fremstilles ca. 30.000 flasker pr. år af denne vin. Normalt alkoholindhold ca. 12% – syreindhold 6,54 gr pr. liter – restsukker 3,3 gr pr. liter.

Produktionen af denne vin udspringer af ønsket om at fremstille en vin, der viser kvaliteten af den lokale drue, Garganega, der op gennem tiden har været et vartegn både for Veneto og for familien. Målet er at fremstille en vin, der kombinerer elegance, aromatisk kompleksitet og personlighed med den traditionelle smag af denne gode drue. Vinen fremtræder blegt strågul. Bouqueten er karakteriseret med aroma af citrusfrugter, specielt grapefrugt. Smagen er frisk og vedvarende og slutter med strejf af mandel. Serveres ved 10 – 12 grader til forretter, kold mad, pasta- og risretter, grøntsager, cremede supper, grøntsags- og muslingesupper samt hovedretter med fersk- og saltvandsfisk.

Vinen er klar til at kunne drikkes ved frigivelsen, og vinder ikke ved yderligere lagring, men kan dog udmærket ligge 5 – 8 år under de rette betingelser. Vinen behøver ingen dekantering.

 
tenuta sant antonioSoave DOC Monte Ceriani Vecchie Vigne.png
 

Soave DOC “Monte Ceriani Vecchie Vigne”

100 % Garganega.

Markerne er placeret på Monte Ceriani i Colognola ai Colli i Val d’Illasi, og ligger i ca. 200 meters højde over havet. Terrænet, der vender mod sydvest og er kalkholdigt med spor af vulkansk ler, har en gennemsnitlig hældning på 10 %. Der anvendes Pergola Veronese opbindingssystem med ca. 3500 vinstokke pr. ha., vinstokkenes alder er ca. 30 år. Udbyttet begrænses til ca. 9 tons pr. ha. Vinmarkerne er græsdækkede, der drypvandes efter behov, og der foretages beskæring af stokke og løv, ligesom drueklaserne udtyndes i juli og august.

Der høstes manuelt i små tremmekasser. Druerne køles ned inden presning, der foretages med varsomt med pneumatisk presse ved tilsætning af nitrogen for at undgå iltning af mosten. Kold maceration i 10 – 12 timer inden presningen. Den alkoholiske gæring finder sted i ståltank ved lav, kontrolleret temperatur med tilsætning af udvalgt kulturgær. Vinen lagres ca. 6 måneder i franske egefade efterfulgt af nogle måneder i flaske, inden den frigives til salg. Der fremstilles ca. 5.000 flasker pr. år af denne vin. Normalt alkoholindhold ca. 13,5% – syreindhold ca. 6 gram pr. liter – restsukker ca. 3,3 gram pr. liter

Vinen fremstår strågul med gyldne strejf. Aromaen er intens, kompleks og fin med noter af bittermandel, flint og syltetøj af gule og hvide frugter samt af nødder og kiks. Smagen er tør, varm og blød med friskhed, god balance og fyldighed. Man vil opleve, at smagen vedvarende udvikler sig i glasset. Vinen serveres bedst ved 12 – 14 grader, gerne i store glas. Glimrende ledsager til f.eks. fyldige pastaretter, f.eks. med vildtsauce eller lettere kødsauce. Prøv den også gerne til retter med fisk, lyst kød – og også gerne kalvekød. Kan ligeledes drikkes til modne, men ikke stærke, oste.

Vinen er klar til at kunne drikkes ved frigivelsen, og vinder ikke ved yderligere lagring, men kan dog udmærket ligge 5 – 8 år under de rette betingelser. Vinen behøver ingen dekantering, men vil som nævnt udvikle sig i glasset.

 
tenuta sant antonio scaia bianca.jpg
 

Veneto Bianco IGT “Scaia Bianca”

55% Garganega og ca. 45% Chardonnay.

Druerne dyrkes på vinmarker i ca. 100 m’s højde i kommunen Colognola. Jordbunden er mediumfyldig med pænt stort kalkindhold. Opbindingsformern er både Guyot og Pergola Veronese. Plantetætheden er 3.300 – 6.000 vinstokke pr. ha (færrest ved pergola), og vinstokkenes alder er 10 – 15 år. Udbyttet holdes på max 120 quintals pr. ha.

Druerne afstilkes inden de presses blødt uden ilt i 10 – 12 timer. Temperaturen i den pneumatiske presse holdes nede på 8 – 9 grader. Vinen gæres koldt (14 – 15 grader) med batonage 1 gang om ugen indtil foråret. Vinen er kun i stålbeholdere. Vinen koldstabiliseres, inden den flaskes. Der produceres ca. 80.000 flasker pr. år af denne vin. Alkoholindhold ca. 12,5% – syre 5,92 gr. Pr. liter – restsukker 3,9 gr. pr. liter.

Vinen fremstår blegt strågul med grønne strejf. Bouqeten giver mindelser om akacie og jasmin med strejf af eksotiske frugter som f.eks. ananas, grape, orange, æble og banan. Smagen er frisk og behagelig takket være den godt afbalancerede syre. Kroppen og eftersmagen er blød. Vinen er god som aperitif, eller som ledsager til fisk; krydrede vegetarretter og kolde anretninger; risotto; kraftige supper og fisk med lette sauce. Vinen serveres bedst ved 12 – 13 grader.

Lagringspotentiale 3 – 4 år. Vinen behøver ingen dekantering.

tenuta sant antonio scaia rosa.png
 

Rosé del Veneto IGT “Scaia Rosa”

Rondinella 100%

Fremstillet på ejendommens egne marker af Rondinella-druer, der ikke tørres – der anvendes kun friske druer. Opbindingsformen er Guyot, der høstes grønt i vækstsæsonen, og udbyttet begrænses for at sikre druer af en god kvalitet.

Druerne afstilkes inden presning, og gæring finder sted i ståltank. Skaller m.v. fjernes fra mosten, når vinen har nået den ønskede farve. Vinen forbliver på ståltank, indtil flaskning finder sted. Vinens normale alkoholindhold er ca. 12%.

Vinen fremstår flot, lyst rosérød i farven. Duften er behagelig, med mindelser om blomster og røde bær. Smagen er frisk og vedvarende med en behagelig syrekant. Vinen serveres bedst som ledsager til frokostretter; kraftige forretter eller retter med lyst kød. Alternativt er det en dejlig flaske vin til terrassen, når vejret er til det.

Lagringspotentialet er 3 – 4 år. Vinen behøver ingen dekantering.

 
tenuta sant antonio Scaia-Corvina.png
 

Veneto Rosso IGT “Scaia Corvina”

100% Corvina. 

Fremstilles udelukkende på den traditionelle, lokale kvalitetsdrue Corvina, er også er kendt som ”rygraden” i Amarone. Druerne kommer fra forskellige parceller på ejendommen i kommunerne Colognola og Mezzane di Sotto. Jordbunden i Colognola er mediumfyldig med godt grusindhold – i Mezzane di Sotto er jorden iblandet et pænt stort kalkindhold. Opbindingsformerne er både Guyot med ca. 8.000 vinstokke pr. ha og Pergola med ca. 3.300 vinstokke pr. ha. Stokkenes alder er 3 – 10 år. Udbyttet holdes på max 120 quintals pr. ha. Der produceres ca. 40.000 flasker af denne vin pr. år. Normalt alkoholindhold ca. 13% – syre 5,92 gr pr. liter – restsukker 3,9 gr pr. liter.

Druerne afstilkes inden de presses blødt uden ilt i 10 – 12 timer. Temperaturen i den pneumatiske presse holdes nede på 8 – 9 grader. Vinen gæres koldt med batonage 1 gang om ugen indtil foråret. Vinen er kun i stålbeholdere. Vinen koldstabiliseres, inden den flaskes.

Vinen fremstår rubinrød med lilla strejf. Bouqueten er blomsteragtig med strejf af røde roser og viol samt frugtig i retning af røde og mørke kirsebær, blomme og bær som f.eks. blåbær, hindbær og ribs. Smagen er velafbalanceret, frisk og intens med en mediumfyldig krop. Vinen er god som ledsager til de fleste ikke for kraftige forretter samt til f.eks. krydrede vegetarretter og kolde anretninger; risotto og pizza. Vinen serveres bedst ved 14 – 15 grader.

Lagringspotentialet er 4 – 5 år. Vinen behøver ingen dekantering.

 
tenuta sant antonio Scaia Paradiso.png
 

Veneto Rosso IGT “Scaia Paradiso”

Corvina 50%, Corvinone 20%, Rondinella 20% og Cabernet Sauvignon 10%.

Kommer fra marker i Illasi og Mezzane. Opbindingsformerne er både Pergola og Guyot. Plantetæthed 4.000 til 8.000 stokke/ha, stokalderen er 20 – 25 år. Udbyttet begrænses til 9 tons druer/ha.

Druerne høstes manuelt i små kasser, hvorefter Cabernet Sauvignon-druerne tørres ca. 1 måned. De friske druer presses blødt og gæres i ståltank med tilsætning af kulturgær og maceration i ca. 10 dage. Vinen gennemgår derefter ripasso med resterne fra vinfremstillingen af de tørrede Cabernet-druer. Vinen blandes derefter og stabiliseres 1 år i 500-liters egefade. Normalt alkoholindhold 14,5% – Syre 5,8 gr/l – Restsukker 11 gr/l.

Vinen fremstår rubinrød med purpurstrejf. Duften giver mindelser om sødkirsebær, skovbær og kandiserede røde frugter med kryddernoter af sort peber, lakrids, kakao og tobak. Smagen er blød og varm med en særegen fløjlsagtig følelse, der når rundt i hele munden. Serveres bedst ved 14 – 16 grader som ledsager til forretter med trøfler og kødsauce; grillkød og modne oste.

Lagringspotentiale 8 – 10 år. Må meget gerne dekanteres i sine unge år.

tenuta sant antonio nanfre.png
 

Valpolicella DOC “Nanfré”

70% Corvina og 30% Rondinella.

Denne vin fremstilles på druer fra vinstokke med en alder på 10 – 15 år plantet på den mørke, lerholdige jord – dog med kalkpletter – forskellige steder på ejendommen i ca. 300 m’s højde over havet. Der anvendes hovedsageligt Guyot opbindingssystem med en plantetæthed på 8.000 vinstokke pr. ha, men også lidt pergola med en plantetæthed på 4.000 vinstokke pr. ha. Høstudbyttet begrænses til 120 quintals pr. ha med henblik på at opnå en balanceret og forholdsvis koncentreret vin.

Når druerne har nået den ønskede modenhed, håndplukkes de i små kasser for at bevare druerne hele. Druerne presses skånsomt i pneumatisk presse. Derefter fortsætter gæringen i 8 – 10 dage med fortsat skindkontakt for at øge indholdet af komplekse tanniner og farve. Efter gæringen lagres vinen på ståltanke til efter den malolaktiske gæring, hvorefter den tappes på flaske efter at være blevet koldstabiliseret. Målet er at frembringe en frisk og frugtig aromatisk vin med ikke-aggressive tanniner, således at vinen kan drikkes ung. Der fremstilles ca. 120.000 flasker pr. år af denne vin. Normalt alkoholindhold ca. 12,5% – syre 5,83 gr pr. liter – restsukker 3,3 gr pr. liter.

Vinen er intenst rubinrød med frugtaroma med mindelser om kirsebær og anden rød frugt, ligesom der er blomsteragtige og krydrede strejf i duften. Den fylder munden godt, og fremtræder ganske blød og frugtig i smagen. Serveres ved 18 – 19 grader til både hvidt og rødt kød samt til lettere oste.

Vinen er drikkeklar, når den frigives, og vinder ikke ved lagring, men kan dog udmærket lægges hen 3 – 4 år under de rette betingelser. Vinen må meget gerne dekanteres ½ – 1 time inden brug.

 
tenuta sant antonio monti garbi.png
 

Valpolicella Superiore DOC Ripasso “Monti Garbi”

Corvina og Corvinone 70 %, Rondinella 20 % og Croatina samt Oseleta 10 %.

Druerne dyrkes på Monti Garbi bjergene ca. 300 meter over havet. Vinmarkerne har blandet jord, og er kalkholdige, varierende eksponeret, og hælder gennemsnitligt 15 %. Der anvendes Guyot opbindingssystem med en plantetæthed på 8.000 vinstokke pr. ha. Vinstokkenes alder er ca. 20 år, og høstudbyttet begrænses til 100 quintals pr. ha. Vinmarken er græsdækket, der drypvandes, hvis det er nødvendigt, og stokke samt løv beskæres. Klaserne udtyndes ad flere omgange i juli og august.

Druehøsten udføres med håndkraft. Få timer efter at være plukket og lagt i små tremmekasser, bliver druerne presset skånsomt i pneumatisk presse. Gæringen finder sted ved kontrolleret temperatur, og varer normalt ca. 12 dage. Vinen gennemgår i januar/februar en ”ripasso” (andengæring på resterne fra Amarone-produktionen). Andengæringen finder sted i 500-liters egefade, og vinen bliver i disse fade til oktober. Efter stabilisation lagres vinen 15 – 16 måneder i tonneaux (500-liters træfade) i en blanding med 30% nye og 70% 1 – 2 år gamle, efterfulgt af 12 måneders flaskelagring, inden vinen frigives til salg. Der fremstilles ca. 150.000 flasker af denne vin pr. år. Normalt alkoholindhold ca. 13,8% – syreindhold 5,6 gr pr. liter – restsukker 6 gr pr. liter.

Vinen er smuk rubinrød i glasset med en bouquet af bærfrugt og kirsebær. Blød tætpakket smag og ekstremt behagelig i glasset med en let krydret eftersmag. Serveres optimalt let kølig mellem 15 og 18 grader til kolde appetizers, pastaretter med kødsauce; grillet kød; stuvet lyst kød eller hård ost af medium modenhed.

Kan drikkes, så snart den frigives til salg, men kan udmærket ligge i 8 – 10 år under de rette betingelser. Dekanteres meget gerne et par timer før brug, specielt i de første år. Efter ca. 6 år dekanteres ca. 1 time inden brug, og efter 8 år er dekantering ikke nødvendig.

 
tenuta sant antonio la bandina.png
 

Valpolicella Superiore DOC “La Bandina”

Corvina og Corvinone 70 %, Rondinella 20 % og Croatina 5%, Oseleta 5%.

Druerne til denne vin dyrkes på toppen af Monti Garbi bjerget i Mezzane i ca. 300 meters højde. Vinmarken har en gennemsnitlig hældning på 15 %, og er varieret eksponeret. Jordbunden indeholder en del kalk og lidt vulkansk ler. Der anvendes Guyot opbindingssystem med en plantetæthed på 6.500 vinstokke pr. ha, stokkenes alder er ca. 25 år. Udbyttet begrænses til 70 quintals pr. ha. Vinmarken er dækket med græs, der drypvandes, hvis det er nødvendigt, og stokke samt løv beskæres. Klaserne udtyndes ad flere omgange i juni, juli og august.

Druehøsten udføres med håndkraft, og druerne samles i små kasser for at undgå beskadigelse. Der foretages grundig udvælgelse af druerne for at sikre bedst mulig kvalitet i vinen. Druerne presses varsomt med pneumatisk presse. Selve vinifikationen finder sted i første halvdel af november med lang gæring under temperaturkontrol. Vinen lagres 24 måneder i nye franske 500-liters egefade, og der sluttes af med ca. 1 års flaskelagring, inden vinen frigives til salg. Der fremstilles ca. 30.000 flasker pr. år af denne vin. Normalt alkoholindhold ca. 14,5% – syreindhold 5,8 gr pr. liter – restsukker 4,5 gr pr. liter.

Vinen er Castagnedi-familiens ønske om at medvirke til en yderligere forbedring af Valpolicellas image i almindelighed og af ”Valpolicella Superiore” i særdeleshed. Vinen er opkaldt efter bygningen, der huser vineriet, og som er eksponeret for vindene, der trækker gennem dalen. ”Bandina” er afledt af den lokale dialekt, hvor Bandina betyder metalstykker, der giver en karakteristisk støj, når de rammes af vindstød. Der er tale om en koncentreret vin med stærk personlighed. Vinen fremstår dybt rubinrød i retning mod granitrød. Bouqueten er karakteristisk med bærfrugt, lakrids, tobak og cedertræ. Strejf af hyldebær i smagen og behageligt krydret eftersmag. Drikkes ved 15 – 18 grader til udsøgte pastaretter, godt rødt kød og vildt samt til moden, men ikke alt for stærk ost.

Vinen er bedst efter nogle år på flaske. Den kan drikkes ved frigivelsen, men er meget velegnet til lagring, og holder fint 10 – 15 år under de rette betingelser. Vinen bør dekanteres i god tid i de første år. Hæld vinen gennem en tragt op i f.eks. et litermål og tilbage igen. Mens vinen er helt ung må det gerne ske 6 – 8 timer inden brug, derefter gradvist faldende til ca. 1 time før brug, når vinen når 8 – 10 års alderen.

Tenuta Antonio Castagnedi.png
 

Amarone della Valpolicella DOCG “Selezione Antonio Castagnedi”

Corvina 70%, Rondinella 20%, Croatina 5%, Oseleta 5%.

Vinen kommer fra de bedste stokke af de nævnte 3 druesorter fra 2 forskellige vinmarker på ejendommen. Begge marker er placeret i ca. 300 meters højde på Monti Garbi-bjerget, men er helt forskellige fra hinanden, idet den ene er kalkholdig og den anden er med lerjord. Der anvendes ligeledes 2 forskellige opbindingssystemer, henholdsvis Guyot og Pergola, ligesom der er forskel på plantetætheden, nemlig 8.000 og 4.000 vinstokke pr. ha. Endelig er der forskel i vinmarkernes alder, da den ene er 20 år gammel, mens den anden er 25 år gammel. Udbyttet begrænses til 90 quintals pr. ha. Vinmarkerne er græsdækkede, og der kunstvandes efter behov. Der beskæres i løbet af vækstsæsonen, ligesom drueklaserne udtyndes i flere omgange.

Druerne høstes med håndkraft i små kasser, normalt 2 – 3 gange afhængig af de klimatiske forhold det respektive år. Druerne tørres i velventilerede rum i ca. 3 måneder inden presning. Presningen er skånsom med pneumatisk presse, den temperaturkontrollerede gæring med udblødning varer ca. 25 dage. Andengæringen finder sted i 500-liters egefade. Vinen lagres 2 år i nye 500-liters franske egefade fulgt af 6 måneders flaskelagring, inden vinen frigives til salg. Der fremstilles ca. 70.000 flasker pr. år af denne vin. Normalt alkoholindhold ca. 15% – syreindhold  6,51 gr pr. liter – restsukker 6,8 gr pr. liter

Denne vin er næsten en ”nyfortolkning” af Amarone, idet der er tale om en smidig og føjelig Amarone, der åbner for flere forskellige anvendelsesmuligheder, hvor man måske ikke i første omgang ville tænke på Amarone som vinvalg. Blandt andet giver det større syreindhold en speciel friskhed, der gør vinen velegnet som ledsager gennem hele måltidet. ”Arven” fra de 2 forskellige vinmarker er dels koncentration og en ”krydret næse” fra den ene vinmark samt bløde tanniner samt aroma af moden frugt fra den anden. Vinen fremtræder rubinrød med granatrøde strejf. Næsen er med moden frugt akkompagneret af lakrids, sort peber, krydderier og chokolade. Smagen er koncentreret, velstruktureret og tør. Der er søde tanniner og en god harmoni, samtidig med at vinen virker frisk takket være en god syrebalance. Normalt begrænses anvendelsesmulighederne for en Amarone – p.g.a. oprindelsen fra tørrede druer – noget, men netop en vin som denne vil kunne anvendes som ledsager til hele måltidet lige fra flotte, fyldige forretter over rødt kød og vildt til moden ost. Vinen bør serveres ved 15 – 17 grader.

Vinen er tilgængelig allerede ved frigivelsen, men vil vinde ved yderligere et par års lagring, og vil under de rette betingelser uden problemer kunne gemmes ca. 15 år. Indtil vinen er ca. 10 år gammel vil dekantering være en fordel. Hæld vinen gennem en tragt til f.eks. et litermål og retur gennem tragten til flasken. Sæt proppen i igen. Gør dette ca. 8 timer inden brug lige efter frigivelsen faldende til ca. 1 time før i 10-års alderen.

 
 

Valpolicella Superiore DOC Ripasso “Monti Garbi”

Corvina og Corvinone 70 %, Rondinella 20 % og Croatina samt Oseleta 10 %.

Druerne dyrkes på Monti Garbi bjergene ca. 300 meter over havet. Vinmarkerne har blandet jord, og er kalkholdige, varierende eksponeret, og hælder gennemsnitligt 15 %. Der anvendes Guyot opbindingssystem med en plantetæthed på 8.000 vinstokke pr. ha. Vinstokkenes alder er ca. 20 år, og høstudbyttet begrænses til 100 quintals pr. ha. Vinmarken er græsdækket, der drypvandes, hvis det er nødvendigt, og stokke samt løv beskæres. Klaserne udtyndes ad flere omgange i juli og august.

Druehøsten udføres med håndkraft. Få timer efter at være plukket og lagt i små tremmekasser, bliver druerne presset skånsomt i pneumatisk presse. Gæringen finder sted ved kontrolleret temperatur, og varer normalt ca. 12 dage. Vinen gennemgår i januar/februar en ”ripasso” (andengæring på resterne fra Amarone-produktionen). Andengæringen finder sted i 500-liters egefade, og vinen bliver i disse fade til oktober. Efter stabilisation lagres vinen 15 – 16 måneder i tonneaux (500-liters træfade) i en blanding med 30% nye og 70% 1 – 2 år gamle, efterfulgt af 12 måneders flaskelagring, inden vinen frigives til salg. Der fremstilles ca. 150.000 flasker af denne vin pr. år. Normalt alkoholindhold ca. 13,8% – syreindhold 5,6 gr pr. liter – restsukker 6 gr pr. liter.

Vinen er smuk rubinrød i glasset med en bouquet af bærfrugt og kirsebær. Blød tætpakket smag og ekstremt behagelig i glasset med en let krydret eftersmag. Serveres optimalt let kølig mellem 15 og 18 grader til kolde appetizers, pastaretter med kødsauce; grillet kød; stuvet lyst kød eller hård ost af medium modenhed.

Kan drikkes, så snart den frigives til salg, men kan udmærket ligge i 8 – 10 år under de rette betingelser. Dekanteres meget gerne et par timer før brug, specielt i de første år. Efter ca. 6 år dekanteres ca. 1 time inden brug, og efter 8 år er dekantering ikke nødvendig.

 
 

Valpolicella Superiore DOC “La Bandina”

Corvina og Corvinone 70 %, Rondinella 20 % og Croatina 5%, Oseleta 5%.

Druerne til denne vin dyrkes på toppen af Monti Garbi bjerget i Mezzane i ca. 300 meters højde. Vinmarken har en gennemsnitlig hældning på 15 %, og er varieret eksponeret. Jordbunden indeholder en del kalk og lidt vulkansk ler. Der anvendes Guyot opbindingssystem med en plantetæthed på 6.500 vinstokke pr. ha, stokkenes alder er ca. 25 år. Udbyttet begrænses til 70 quintals pr. ha. Vinmarken er dækket med græs, der drypvandes, hvis det er nødvendigt, og stokke samt løv beskæres. Klaserne udtyndes ad flere omgange i juni, juli og august.

Druehøsten udføres med håndkraft, og druerne samles i små kasser for at undgå beskadigelse. Der foretages grundig udvælgelse af druerne for at sikre bedst mulig kvalitet i vinen. Druerne presses varsomt med pneumatisk presse. Selve vinifikationen finder sted i første halvdel af november med lang gæring under temperaturkontrol. Vinen lagres 24 måneder i nye franske 500-liters egefade, og der sluttes af med ca. 1 års flaskelagring, inden vinen frigives til salg. Der fremstilles ca. 30.000 flasker pr. år af denne vin. Normalt alkoholindhold ca. 14,5% – syreindhold 5,8 gr pr. liter – restsukker 4,5 gr pr. liter.

Vinen er Castagnedi-familiens ønske om at medvirke til en yderligere forbedring af Valpolicellas image i almindelighed og af ”Valpolicella Superiore” i særdeleshed. Vinen er opkaldt efter bygningen, der huser vineriet, og som er eksponeret for vindene, der trækker gennem dalen. ”Bandina” er afledt af den lokale dialekt, hvor Bandina betyder metalstykker, der giver en karakteristisk støj, når de rammes af vindstød. Der er tale om en koncentreret vin med stærk personlighed. Vinen fremstår dybt rubinrød i retning mod granitrød. Bouqueten er karakteristisk med bærfrugt, lakrids, tobak og cedertræ. Strejf af hyldebær i smagen og behageligt krydret eftersmag. Drikkes ved 15 – 18 grader til udsøgte pastaretter, godt rødt kød og vildt samt til moden, men ikke alt for stærk ost.

Vinen er bedst efter nogle år på flaske. Den kan drikkes ved frigivelsen, men er meget velegnet til lagring, og holder fint 10 – 15 år under de rette betingelser. Vinen bør dekanteres i god tid i de første år. Hæld vinen gennem en tragt op i f.eks. et litermål og tilbage igen. Mens vinen er helt ung må det gerne ske 6 – 8 timer inden brug, derefter gradvist faldende til ca. 1 time før brug, når vinen når 8 – 10 års alderen.

tenuta sant antonio Campo dei Gigli.png
 

Amarone della Valpolicella DOCG “Campo dei Gigli”

Corvinone og Corvinone 70 %, Rondinella 20 %, Croatina og Oseleta 10 %.

Dyrkes som en ”single vineyard” (enkeltmarksvin) på Monti Garbi-bjerget nær San Briccio i Mezzane i ca. 300 meters højde over havet. Terrænet, der er kalkholdigt med spor af vulkansk ler, hælder det pågældende sted gennemsnitligt 15 %. Der anvendes Pergola opbindingssystem med en plantetæthed på 3.300 vinstokke pr. ha. Vinstokkenes alder er ca. 40 år, og udbyttet begrænses til 70 quintals pr. ha. Vinmarken er dækket med græs, der drypvandes, hvis det er nødvendigt og der foretages beskæring af stokke og løv. Drueklaserne udtyndes ad flere omgange i vækstperioden.

Druehøsten udføres med håndkraft ad 2 eller 3 omgange – afhængig af årets klima – for at sikre, at alle druer er optimalt modne. Druerne lægges i små tremmekurve, og lægges til tørre i ca. 3 måneder i store velventilerede rum. Selve vinifikationen finder sted i slutningen af januar, hvor druerne presses meget varsomt, og kun første pres anvendes. Vinen gæres i 60 – 70 dage med håndomrøring i træfade, andengæringen finder sted i 500-liters egefade. Efter gæring lagres vinen i 3 år på nye 500 liters egefade, fulgt af 1 år på flaske, inden vinen frigives til salg. Der fremstilles ca. 15.000 flasker pr. år af denne vin. Normalt alkoholindhold 16% – syreindhold 6,19 gr pr. liter – restsukker 3,9 gr pr. liter.

Vinen er dybt rubinrød. Strejf af moden bærfrugt, blomme, lakrids, sort peber, tobak og krydderier i næsen. Koncentreret og fyldig i smagen med blød, behagelig, harmonisk og velafbalancerede tanniner. Serveres optimalt ved 16 – 18 grader til godt rødt kød, vildt eller til moden ost – eller prøv den til tørret frugt, meget gerne valnødder. Denne vin er også pragtfuld som et godt glas efter maden i gode venners selskab.

Vinen kan drikkes ved frigivelsen, men udvikler sig glimrende, og bliver bedre gennem de første år på flaske. Under de rette betingelser kan vinen sagtens ligge 15 – 20 år.

 
tenuta sant antonio Lilium Est.png
 

Amarone della Valpolicella Riserva DOC Ripasso “Lillium Est”

Corvina og Corvinone 70%, Rondinella 20%, Croatina 5% og Oseleta 5%.

Enkeltmarksvin fra en mark beliggende ca. 300 m over havet i Monti Garbi-distriktet i kommunen Mezzane di Sotto. Marken har kalkholdig undergrund, delvist med sand og grus. Der anvendes Pergola opbindingssystem med en plantetæthed på ca. 3300 vinstokke pr. ha. Vinstokkenes alder er ca. 40 år, og udbyttet begrænses til 7 tons pr. ha. Vinmarken er dækket med græs, der drypvandes, hvis det er nødvendigt og der foretages beskæring af stokke og løv. Drueklaserne udtyndes ad flere omgange i vækstperioden.

Druehøsten udføres med håndkraft ad 2 eller 3 omgange – afhængig af årets klima – for at sikre, at alle druer er optimalt modne. Druerne lægges i små tremmekurve, og lægges til tørre i ca. 4 – 5 måneder i store velventilerede rum. Efter tørring afstilkes druerne og presses meget varsomt, og kun første pres anvendes. Vinen gæres i 20 – 25 dage med håndomrøring i træfade, efter gæring tappes vinen fra kvaset, og kun den frit løbende saft anvendes, der presses ikke. Andengæringen finder sted i 500-liters egefade med batonnage en gang pr. måned det første år. Vinen lagres 3 år i nye barriques efterfulgt af 4 år i flaske, inden den frigives til salg. Der fremstilles ca. 4.000 flasker pr. år af denne vin. Normalt alkoholindhold ca. 16% – syreindhold ca. 5,8 gram/liter – restsukker ca. 6 gram/liter.

Vinen er dybt rubinrød – næsten uigennemsigtig. I næsen er den vedvarende, intens og ren med stor ”bredde”. Indledningsvis er der noget næsten balsamisk, hvorefter den går over til de karakteristiske aromaer af modne kirsebær, blommer, bær, og krydderier som stjerneanis, kanel, kardemomme, sort peber  vanilje og ingefær. Duften afsluttes med mindelser om kakao, chokolade, mandler, ristede hasselnødder og pibetobak. Smagen er tør, varm og blød, og den bekræfter indtrykkene fra duften. Der er en god og markant, afbalanceret syre og runde tanniner. Skønt det høje alkoholindhold fremstår vinen fin og behagelig at drikke.

Serveres bedst ved en temperatur på 16 – 18 grader i store glas. Topvin til at ledsage f.eks. grillet rødt kød, roastbeef, braiseret kød, skiveskåret stegt kød og hestekød, stegt kød med kraftigt smagende sauce samt forskellige slags vildt. Er også velegnet som ledsager til hårde og modne oste.

Vinen kan drikkes ved frigivelsen, men bliver kun bedre de første 4 – 5 år, og vil under de rette betingelser kunne lagres i 15 – 20 år uden problemer. Vinen vinder så absolut ved dekantering – gerne fra morgen til aften i sine unge år, men selv i 12 – 15 års alderen vil den have godt af luft inden servering.

 
tenuta sant antonio Argille Bianche.png
 

Recioto della Valpolicella DOC “Argillo Bianche”

Corvina 70 %, Rondinella 20 %, Croatina 5% og Oseleta 5 %.

Dyrkes i vinmarker på toppen af Monti Garbi bjergene i ca. 300 meters højde over havet i kommunen Mezzane. Terrænet har en gennemsnitlig hældning på 15 %, og er kalkholdigt med hvidt ler. Der anvendes Guyot opbindingssystem med en plantetæthed på 8000 vinstokke pr. ha. Vinstokkenes alder er ca. 30 år. Udbyttet begrænses til 90 quintals pr. ha. Vinmarkerne er græsdækkede, der drypvandes hvis nødvendigt, stokke og løv beskæres, ligesom drueklaserne tyndes ud ad flere omgange.

Druehøsten udføres med håndkraft. Druerne samles i små tremmekasser og tørres i 4 – 5 måneder i store velventilerede rum. Druerne afstilkes, og presses meget varsomt, og kun første pres anvendes til vinen. Gæringen finder sted ved en kontrolleret temperatur på ca. 22 grader, og varer ca. 40 dage. Derefter lagres vinen 3 år i brugte 500 liters egefade, inden vinen tappes på flaske. Der fremstilles ca. 10.000 ½-flasker af denne vin pr. år. Normalt alkoholindhold ca. 13,5% – syreindhold 7,68 gr pr. liter – restsukker 129,6 gr pr. liter.

En fristende, tillokkende og ekstremt behagelig vin. Harmonisk og elegant med strejf af kirsebær og surkirsebær, blåbær og kakao. Meget lang og let krydret eftersmag. Vinen bør serveres ved 14 – 18 grader, og er ideel til tørre kager, kiks ligesom det er én af de få vine, der går udmærket til chokolade. Kan også fint serveres til moden kraftig ost som alternativ til portvin. Endelig er det en pragtfuld vin til et ”glas i utide”, når tilværelsen skal nydes.

Vinen er klar til at kunne drikkes ved frigivelsen, men kan udmærket lægges hen 15 – 20 år under de rette betingelser. Der er ikke behov for dekantering af vinen.

tenuta sant antonio Colori DAutunno.png
 

Passito Veneto IGT “Colori d’Autunno”

100 % Chardonnay.

Der anvendes udvalgte Chardonnaydruer fra marker beliggende på toppen af Monti Garbi bjergene ca. 300 meter over havet i Mezzane. Jorden er kalkholdig med spor af vulkansk oprindelse. Der anvendes Guyot opbindingssystem med en plantetæthed på 8000 vinstokke pr. ha. Vinstokkenes alder er ca. 20 år, og udbyttet begrænses til 90 quintals pr. ha. Vinmarkerne er græsdækkede, der drypvandes hvis det er nødvendigt, der foretages beskæring af stokke og løv, og drueklaserne udtyndes ad flere omgange.

Druehøsten udføres med håndkraft. Druerne samles i små tremmekasser, og tørres i 4 – 5 måneder i store velventilerede rum. Druerne afstilkes, inden de presses varsomt i pneumatisk presse. Gæringen finder sted i nye franske 500-liters egefade, hvorefter vinen lagres 3 år i nye franske egefade, inden den tappes på flaske og frigives til salg. Der fremstilles ca. 9.000 ½-flasker årligt af denne vin. Normalt alkoholindhold ca. 13,5% – syreindhold 7,58 gr pr. liter – restsukker 144,4 gr pr. liter.

Ønsket med at frembringe denne vin var at vise en anden udgave af den berømte Chardonnaydrue, nemlig som sød, elegant og meget aromatisk fremstillet på tørrede druer. Farven er gyldengul med glimt som af rav. Bouqueten er karakteriseret med strejf af abrikos, æblegrød, kakao og honning. Smagen bekræfter disse indtryk, og tilføjer en vedvarende eftersmag med mindelser om vanille. Serveres ved 10 – 12 grader, og er – skønt hvid – et udmærket valg til aromatiske, indtil middelstærke oste, men er også velegnet til tørre kager og kiks. Endelig er den et skønt glas efter middagen eller som et hyggeglas med gode venner.

Vinen er klar til at kunne drikkes ved frigivelsen, men kan udmærket lægges hen 10 – 15 år under de rette betingelser. Vinen behøver ingen dekantering.