Mantelassi

Mantellassi-familien kommer oprindeligt fra Pistoia i det nordlige Toscana. De flyttede til området omkring Scansano Magliano i 1860’erne, hvor de fik arbejde i vinmarkerne. I 1960 købte familien de første 4 ha vinmark i Banditaccia, og det er indtil i dag vokset til ca. 100 ha. i familiens eje. Disse vinmarker ligger spredt ud i områdets bakker på den kalkholdige tufa-jord, primært tilplantet med Sangiovese, men også med Alicante, Cabernet Sauvignon, Morellino, Merlot, Canaiolo Nero, Malvasia Nera, Ciliegiolo, Vermentino Bianco og Sauvignon Blanc. Mantellassi har bidraget væsentligt til etableringen af Morellino di Scansano, der blev DOC i 1978, og huset anses for at være et af de mest prestigiøse huse i området. Mantellassis vinkælder er placeret få km fra Magliano og tæt på vinmarkerne. Det muliggør, at druerne under høsten kan nå frem til vineriet ganske kort tid efter de er høstet. Dermed bevares de enkelte druers karakteristika bedre. På stedet kan man også – efter aftale – besøge vinkælderen og smage alle husets produkter. Vinkælderen blev oprindeligt anlagt i 1960’erne, derefter udvidet i 1980’erne og yderligere udvidet i både 2003, 2015 og 2017.

 Mantellassi er meget opmærksomme på miljøet, og de overvåger nøje udledningen af kuldioxid, og vinen fremstilles bl.a. ved at minimere brugen af ikke-genanvendelige produkter. Man holder også kontinuerligt øje med vand- og energiforbruget. Der anvendes den bedst mulige kvalitet kork til flaskningen, og som supplement til naturlig kork blev der i 2017 taget et nyt materiale i brug. ”Greenline” fra ”Nomacorc” giver Mantellassi en ny ”næstegeneration” af kork kaldet ”Plantcorc”, der er fremstillet af genbrugsmaterialer fra sukkerrør, der giver bedre kvalitet, design og holdbarhed. Med dette nye skridt er hele emballagedelen af Mantellassis vine genanvendelig og bionedbrydelig. Mantellassi har produceret den første Morellino di Scansano uden tilsatte sulfitter takket være Purovino-teknologien, der i øjeblikket er på forsøgsstadiet til brug i andre af husets vine. Purovino-teknologien erstatter brugen af svovldioxid med ozon, der med en proces med hyper-iltning blokerer oxidationen af vinen og dermed sikres en bedre beskyttelse af vinens duft og smag.

 Morellino DOC-appellationen og produktionsregulativerne for de røde vine fra dette område blev som ovenfor nævnt officielt fastlagt i 1978, men traditionen for vinfremstilling i området kan føres tilbage til Etruskerne. I 1813 sendt borgmesteren i Scansano et brev til Præfekten i Grosseto, hvori han oplyste, at vinproduktionen i Scansano i det forgangne år havde nået 554.000 liter, nogle af disse vine var efter det oplyste af meget høj kvalitet. I 1884 skrev G. Barabino i et studie af landbrugsudviklingen i Grosseto-provinsen: Vinene fra Magliano, Pereta og Scansano er fremragende, kun få områder kan levere vine i den kvalitet. Fra 2007-årgangen har Morellino di Scansano opnået den højeste klassifikation DOCG.

 Magliano i Toscana er en bjergby i det Toscanske Maremma-område, og den er meget værdsat for dens bymure og monumenter. Ruinerne af Heba – en gammel Etruskisk by – er meget interessante. Heba gav vigtig viden om den Etruskiske civilisation og guvernører, kaldet Lucumoni, og med vinen Lucumone hylder Mantellassi Etruskerne.

mantellassi_logo.png
 

Maremma Toscana DOC ”Sassobianco”

Fremstillet af en blanding af Trebbiano Toscano; Vermentino og Sauvignon fra marker i Maremma. Druerne presses let, således udvindes der kun ca. 6 dl most af hvert kg druer. Gæringen finder sted under temperaturkontrol i ståltank. Vinen lagres nogle få måneder i ståltank og nogle få måneder i flaske inden frigivelsen. Vinen er velduftende, frisk og behagelig – en vin til at bruge som aperitif eller som ledsager til retter med fisk og lyst kød.

 
 

Maremma Toscana Vermentino DOC ”Lucumone”

Fremstillet af 100% Vermentino fra vinmark i Maremma. Jordbunden er kalkholdig vulkansk tufa, og udbyttet begrænses til 8 tons druer/ha. Druerne presses varsomt, så der kun bliver ca. 6 dl. most af  hver kg druer. Gæringen finder sted under temperaturkontrol i ståltanke. Vinen lagres få måneder i ståltank og få måneder i flaske inden frigivelsen. Det er en frisk, frugtig vin passende som aperitif eller som ledsager til retter med fisk og lyst kød.

 
 

Maremma Toscana Vermentino DOC ”Scalandrino”

Fremstillet af 100% Vermentino fra vinmarker i Maremma. Jordbunden er kalkholdig vulkansk tufa, og udbyttet begrænses til 8 tons druer/ha. Druerne presses meget led, således udvindes der kun ca. 5 dl. most pr. kg druer. Gæringen finder sted i franske egefade, og vinen lagrer ca. 5  måneder i franske ege-barriques efterfulgt af nogle måneder i flaske inden frigivelsen. ”Scalandrino” er navnet på en gammel stige, bønder brugte til at klatre over hegn og mure.

 
 

Maremma Toscana Rosato DOC ”Maestrale”

Fremstillet af 100% Ciliegiolo fra vinmarker i Maremma. Jordbunden er løs, kalkholdig vulkansk tufa, og udbyttet begrænses til 7 tons druer/ha. Druerne presses let, og efter ca. 7 timers maceration – når den ønskede farve er opnået – fjernes skind m.v., og vinen gæres i ståltank under kontrolleret lav temperatur. Vinen lagres få måneder i ståltank og få måneder i flaske inden frigivelsen. Vinen er frisk og blomsteragtig i duften, og har en blød, behagelig smag. Maestrale er navnet på en nordvestenvind, der kommer fra Korsika ind over pinjeskovene i Maremmas kystområde og videre over bakkerne i Banditaccia, deraf navnet på vinen.

 

Maremma Toscana Sangiovese DOC ”Il Canneto”

Fremstillet af 100% Sangiovese fra et mix af Sangiovese-kloner dyrket på forskellige bakker i Maremma. Det varme klima i Grosseto medvirker til et lavere udbytte, hvilket igen medvirker til højere kvalitet i vinen, særligt for vine på Sangiovese. Efter presning gæres vinen i ståltank indtil flaskning, og den flaskelagres nogle få måneder inden frigivelsen.

 
 

Maremma Toscana Ciliegiolo DOC ”Maestrale”

Fremstillet af 100% Ciliegiolo fra vinmarker i Magliano. Jordbunden er kalkholdig vulkansk tufa, og udbyttet begrænses til 8 tons druer/ha. Efter presning gæres vinen i ståltank, hvor den også lagres nogle måneder afsluttende med nogle måneder i flaske inden frigivelsen. Ciliegiolo er en af de mest egnstypiske druer i Maremma i Toscana. Navnet tager afsæt i de noter af kirsebær (ciliegia på italiensk), der kan fornemmes i den behagelige duft. Smagen er blød, og farven lys. En frisk og behagelig vin, der alligevel har fylde, så den kan serveres som ledsager til alle retter fra det traditionelle Toscanske køkken.

 
 

Maremma Toscana Cabernet Sauvignon DOC ”Punton del Sorbo”

Fremstillet af 100% Cabernet Sauvignon fra vinmark i Magliano med kalkholdig vulkansk tufa-jord. Efter presning gæres vinen i 5.000-liters ståltanke under temperaturkontrol. Efter gæring lagres vinen ca. 4 måneder i ståltank; ca. 1 år i franske ege-barriques og ca. 6 måneder i flaske inden frigivelsen. Vinen har en frugtig og elegant duft, smagen er blød og balanceret. Serveres som ledsager til f.eks. mellemstærke oste, hvidt og rødt kød, vildt og svampe.

 
 

Maremma Toscana Alicante DOC ”Querciolaia”

Fremstillet af 100% Alicante fra marker i Magliano. Jordbunden er kalkholdig vulkansk tufa, og udbyttet begrænses til 5 tons druer/ha. Efter presningen gæres vinen i ståltank med forlænget maceration (udblødning af drueskindet). Vinen lagres 13 – 16 måneder i barriques efterfulgt af flere måneders flaskelagring inden frigivelsen. Alicante var en af de første druesorter, Mantellassi plantede. Druen findes mange steder i Spanien, hvor den er kendt som Garnacha, og i Frankrig, hvor den kendes som Grenache. Druen kom formentlig til Magliano og Scansano i Toscana under den spanske besættelse i 1600. Første årgang af denne vin var 1977. Querciolaia er en vin med stort lagringspotentiale. Den værdsættes af mange for dens komplekse duft og varme, bløde, behagelige smag.

 

Morellino di Scansano DOCG ”Mentore”

Fremstillet af 85% Sangiovese; 10% Cabernet Sauvignon og 5% Ciliegiolo fra vinmarker på bjergsider i Magliano. Jordbunden er kalkholdig vulkansk tufa, og udbyttet begrænses til 8 tons druer/ha. Efter presningen gæres og lagres vinen i ståltank efterfulgt af nogle få måneder i flaske inden frigivelsen.

 
 

Morellino di Scansano DOCG ”Il Mago di O3”

Fremstillet af 100% Sangiovese fra mark i Magliano. Jordbunden er kalkholdig vulkansk tufa, og udbyttet begrænses til 8 tons druer/ha. Efter presning gæres og lagres vinen i ståltank efterfulgt af nogle få måneder i flaske inden frigivelsen. Det særlige ved denne vin er, at den laves uden tilsætning af sulfitter.

 

Morellino di Scansano DOCG ”San Giuseppe”

Fremstillet af 85% Sangiovese; 10% Cabernet Sauvignon og 5% Ciliegiolo fra mark i Magliano. Jordbunden er kalkholdig vulkansk tufa. Udbyttet begrænses til 8 tons druer/ha. Efter presning gæres vinen i ståltank. Den lagres ca. 6 måneder i små træfade efterfulgt af flere måneder i flaske inden frigivelsen. Vinens navn henfører til et gammelt stenhus på ejendommen. Januar i året efter høsten udvælges noget af det bedste Morellino-vin og fadlagres til denne vin, der udvikler sig til at blive bløde og balanceret med en frisk smag.

 
 

Morellino di Scansano Riserva DOCG ”Le Sentinelle”

Fremstillet af 85% Sangiovese og 15% Alicante fra vinmark i Magliano. Jordbunden er kalkholdig vulkansk tufa, og udbyttet begrænses til 5 tons druer/ha. Der anvendes kun særligt udvalgte druer. Efter presning gæres vinen i små tanke med forlænget maceration (udblødning af skindet). Vinen lagres ca. 20 måneder i franske ege-barriques efterfulgt af flere måneder i flaske inden frigivelsen. Denne vin er topvinen i Mantellassis Morellino di Scansano-serie. Navnet stammer fra en 2,5 ha vinmark, hvor druerne dyrkes. Druerne er Morellino – en oprindelig Sangioveseklon, der gav navn til DOC-appellationen. I samarbejde med Vivai Cooperativi Rauscedo foretog Mantellassi en klonudvælgelse i Le Sentinelle-vinmarken, og blandt andet på grund af dette samarbejde blev de 3 Sangiovese/Morellino-kloner i Italien identificeret for første gang.

 

Morellino di Scansano Riserva DOCG ”Anniversario”

Fremstillet af 85% Sangiovese og 15% Cabernet Sauvignon. Vinen blev lavet første gang i 2010 for at fejre 50-års dagen for etablering af firmaet. Vinen lagres ca. 20 måneder i franske ege-barriques og mindst 6 måneder i flaske inden frigivelsen. Vinen er fyldig og blød med en let røget smag af moden frugt og kakao. Stor og lang eftersmag. Serveres bedst som ledsager til vildt, rødt kød og modne oste.

 
 

Toscana Passito IGT ”Alì Alè”

Fremstillet af 50% Alicante og 50% Aleatico fra vinmarker i Maremma. Jorden er kalkholdig vulkansk tufa. Druerne høstes manuelt og spredes ud, hvorefter de tørres ca. 70 dage på et skyggefuldt og luftigt sted. Vinens navn er taget fra de 2 druesorter, den er lavet af. Alicante er en spansk drue, der kom til området i det 16. århundrede, mens Aleatico er en lokal drue. Ezio Mantellassi plantede begge sorter, da han i 1960 købte ejendommen. Aleardo Mantellassi besluttede at lave en Passito-vin med disse sorter, og resultatet er en unik vin af høj kvalitet, meget værdsat for sin søde, intenst frugtige smag.

 

Spumante Brut ”Oblò”

Fremstillet af 50% Vermentino og 50% Chardonnay. Fremstillet efter Charmat-metoden (2.-gæring i tank) med lang gærkontakt. Lagres i 6 måneder i flaske inden frigivelsen. Fin og vedvarende perlen. Fortrinlig som aperitif eller som ledsager til fiskebaserede retter.